Foto/ POLFOTO /Jacob Ehrbahn

Et brev til min email

Kære hotmail,

Jeg husker stadig, hvilken computer jeg sad ved, da jeg oprettede dig på Hørning Bibliotek.

‘Hoppebold’, kom du til at hedde.

På det tidspunkt var du på mange måder en revolution. Du åbnede op for en helt ny verden af muligheder, hvor fremmede mennesker pludselig ikke var mere end en email-adresse væk. Og så var du ovenikøbet gratis og nem at bruge.

Siden har jeg haft mange sidespring, men af en eller anden mærkelig grund holder jeg samtidig stadig fast i dig. Vi hører ligesom sammen. Du er en del af min idenditet – selv om du hovedsageligt er fyldt med spam.

Men vores forhold har ændret sig.

Jeg elsker VR – men jeg er også bange for, at det kommer til at fucke verden op

Du har udviklet dig til en tvær teenager, som nægter at parere ordre. Du er blevet sløv og doven og inficeret med kønssygdomme, mens du konstant kræver min opmærksomhed. En to-do-liste for fremmede mennesker, der hele tiden minder mig om alle de ting, som jeg ikke har fået gjort.

Og ja, så er du blevet farlig. Bare se på de mange Yahoo-kontoer, der er af flere omgange er blevet hacket eller Hillary Clintons email-skandale.

Jeg har forsøgt at organisere dig og erstatte dig med andre tjenester. Men selv om brugen af dig er i nedgang, er der ikke meget som tyder på, at vores forhold kommer til at slutte lige foreløbig.

Emails er stadig større end Facebook, Snapchat og Twitter tilsammen. På verdensplan bliver der sendt 269 milliarder emails om dagen.

Det ændrer dog ikke på, at vi langsomt er ved at glide væk fra hinanden.

Men hvorfor egentlig?

En tikkende bombe

Et er, at du er blevet langsom. Noget andet er din uoverskuelige volumen.

Når jeg kigger på min mailboks, indeholder du jo faktisk et utal af vigtige beskeder. Koncertbilletter, flybilletter og beskeder fra det offentlige. De ting gider jeg jo ikke have i Messenger – så bliver de bare væk.

Der er flere af nørderene i Silicon Valley, som mener, at det er her din fremtid ligger. Som en beholder for vigtige meddelelser, mens al anden kommunikation burde foregå på andre platforme.

Alligevel er det som om, at du nægter at begrænse dig til dette lille område.

Kan et hologram erstatte min kone?

Du bombarderer mig med ligegyldige informationer og spam. Og i takt med at du nu også er rykket over på min telefon, føles enhver lyd fra din side efterhånden som en tikkende bombe, der truer med at eksplodere i hånden på mig, hvis jeg ikke prompte reagerer.

Flere studier har påvist, at du kan give mig angst. At hyppig email-tjekning nedsætter produktiviteten og kan give stress.

“Der er forskning som viser, at hver gang du modtager en mail, så tager det dig 64 sekunder for din hjerne at gendanne sig. Så helt basalt set, kan du aldrig arbejde effektivt, for din hjerne er hele tiden ved at komme sig over den sidste email du har læst,” har direktør for Boomerang, Alex Moore, sagt til The Atlantic.

På Boomerang har de forsøgt at afhjælpe dette problem ved at sætte dig i dvale, når du ikke skal bruges. Lignende løsninger arbejder man på hos Google.

Og Gmail – der er en af de største klienter med over 1,2 milliarder brugere på verdensplan – vil gå længere endnu. De vil analysere dit indhold og din kontekst for at lette det unødige pres, du udsætter mig for.

Ifølge Jakob Bank, der er produktmanager hos Google, burde alle emails blive behandlet forskelligt. Eksempelvis anser han det for spild af tid, at der overhovedet er en besvar-knap på de mails, som ikke lægger op til at blive svaret på.

“Men hvis du sender mig en email med et spørgsmåltegn i slutningen, så er det nok fordi du forventer, at jeg giver dig et svar,” siger han til Wired.

I år lancerede Gmail derfor den lidt creepy feature Smart Reply, som selv foreslår tre korte svar til hver besked.

Står du til at redde?

Men kære email.

Er det virkelig der, vi skal hen?

Der er jo ikke ikke noget nyt i, at teknologien stresser os og gør os pressede. Da telefonsvaren kom frem, følte folk også paranoia og skyld over de mange telefonbeskeder, som de ikke fik svaret på. Læs bare denne artikel i avisen The New York Times fra 1979.

Jeg sætter stor pris på, at tech-nørderne prøver på at finde på en smart løsning, der kan få vores forhold på ret køl igen. Spørgsmålet er bare, om det overhovedet er muligt at redde vores forhold?

Ny teknologi kan gætte din seksualitet ud fra ét billede

Det håber jeg.

Du er trods alt et af de eneste universelle og uafhængige kommunikationsformer, som vi har tilbage. Så måske er det bare mig, som skal lære at bruge dig på en mere ansvarlig måde?

Som det ser ud nu, er der i hvert fald ikke meget, der tyder på, at jeg slipper helt af med dig lige foreløbig.

Kærlig hilsen,
Alexander

luk

Film, tv og serier

Vis flere nyheder