Kim Leine står med 'Afgrunden' bag et rablende og fabelagtigt værk, som du godt lige kunne tage at ønske dig til jul. Foto/ POLFOTO/Katinka Hustad/ritzau

Mangler du også julegaveønsker? Her er de 10 bedste bøger, vi har læst i år

Julen er det perfekt tidspunkt at ønske dig alle de bøger, du først får tid til at læse i sommerferien. Men er du helt blank på, hvad du skal smide på ønskesedlen?

Man siger, at julen er hjerternes fest.

Men julen er også bøgernes fest. I hvert fald er julen altid den tid på året, hvor der bliver solgt flest bøger i landet.

Det kan dog være en rimeligt uoverskuelig opgave at finde ud af, hvilke du egentlig skal ønske dig. Men frygt ej.

Jeg har bedt mine kolleger fortælle mig om de bedste bøger, de har læst i år, og samlet denne liste til dig, som du passende kan lade dig inspirere af, når dine onkler og tanter spørger ind til dine ønsker.

Her er 4 bøger du skal læse i stedet for at se Knæk Cancer i tv

PS.: Jeg ønsker mig selv Mads Brüggers nye bog ‘11.11.11’. Hvis I føler jer gavmilde, så sender I bare til Ole Obitsø, JP/Politikens Hus, FORMAT, Rådhuspladsen 37, 1785 København V. Det gælder også dig, julemand (far).

Tak! 😘

Dig, der vil have blæst hjernen i stykker

‘4 3 2 1’ af Paul Auster

Mindblown.

Det er sådan, man bliver efterladt, når man har læst Paul Austers bog ‘4 3 2 1’.

Helt simpelt forklaret så følger bogen Archibald Fergusons liv i fire forskellige parallelle udgaver. Og stiller spørgsmålet: Hvordan kunne det hele have været anderledes, hvis nogle få ting var gået en anden måde?

Det er en bog, der får dig til at reflektere over besynderlige og simple ting, som om du ville være blevet kærester med din bedste veninde, hvis en enkelt ting var gået anderledes til en fest for mange år siden.

Det kan være lidt krævende at følge med i Archibald Fergusons fire liv. Men hvis du gør, bliver du belønnet med et absolut mesterværk.

Space Omg GIF - Find & Share on GIPHY

Dig, der elsker det magiske

‘Kafka På Stranden’ af Haruki Murakami

Det er her er uden tvivl den bedste bog, jeg har læst de sidste fem år af mit liv.

Der bliver ofte mere end hvisket om, at japanske Haruki Murakami ligger godt i svinget til at få Nobelrpisen i litteratur. Det er ‘Kafka på Stranden’ (sammen med ‘Trækopfuglens Krønike’) én af de helt store grunde til.

Det lyder måske stort og svært. Men hør her: Murakami skriver noget af det mest letlæste litteratur, der findes i dag. Hans sprog er simpelt og dansende, og man er aldrig tabt i svære ord og formuleringer.

Vilde fra ‘SKAM’ er ved at skrive en bog

Til gengæld er selve hans historie mere som en japansk tegnefilm end litteratur: fyldt med magi, surrealisme og massive overraskelser.

Hovedpersonen er en mand, der bedst kan beskrives som verdens barskeste 15-årige. Det giver ikke den store mening at forklare mere end det, så der er ikke andet at sige end:

ØNSK DIG DEN!

Shia Labeouf Magic GIF - Find & Share on GIPHY

Dig, der vil have knust dit hjerte

‘Et lille liv’ af Hanya Yanagihara

Min kollega Laura Byager: “Den mest heartbreaking amazing bog jeg nogensinde har læst.”

Min kollega Mette Pabst: “Den er virkelig forfærdelig.”

Jeg fik nogle rimeligt modstridende meldinger på redaktionen, da jeg fik anbefalet ‘Et lille liv’. Men Laura og Mette er helt enige om, at det muligvis er den mest hjerteskærende bog, de nogensinde har læst.

Som Mette sagde til mig:

“Den har vitterligt taget mig et år at læse, fordi jeg har læst nogle kapitler, og så må jeg lægge den fra mig, fordi den bare beskriver sådan nogle forfærdelige skæbner.”

Kort sagt: Hvis du skal have knust dit hjerte og tvinge dig selv til at reflektere over modgang og styrke i livet, skal du læse ‘Et lille liv’.

Sad Britney Spears GIF - Find & Share on GIPHY

Dig, der elsker true crime

‘Kronvidnet’ af Morten Frich

Fuck krimier og Jussi Adler Olsen og hvad de ellers hedder, dem der skriver blodig nordisk noir.

Hvis du virkelig skal dykke ned i brutaliten, så skal du ønske dig den bedste true crime-bog, dansk litteratur har frembragt de sidste mange år.

‘Kronvidnet’ åbner med en helt fantastisk velskrevet og bizar scene, hvor hovedpersonen “Kronvidnet”, er ved tandlægen for at få fjernet sine tænder, så han kan få sig en helt ny identitet.

Derefter springer den tilbage til starten af hans liv og kortlægger, hvordan han bliver en ledende person i Hells Angels og lever et liv fyldt med narkotika, dyre biler, prostituerede, bandeopgør og champagne i lange baner.

Det lyder for godt til at være sandt. Men det hele er sandt. Journalist Morten Frich underbygger sin historie med retsdokumenter og flere kilder og skaber et eminent værk, der ikke kan gøre andet end at slå benene væk under dig.

Gangster Squad GIF - Find & Share on GIPHY

Dig, der vil læse årets prisvinder

‘Folkets Skønhed’ af Merete Pryds Helle

Man skal være lavet af granit for ikke at knibe en tåre undervejs i ‘Folkets Skønhed’.

Det er en voldsom familiesaga, som er baseret på forfatterens mors eget liv.

Hovedpersonens barndom, som foregår på Langeland i 30’erne, rummer både vold og incest. Opvæksten præger resten af morens liv – og hendes datters.

Det er en rå og brutal bog, som ovenikøbet vandt bogprisen De Gyldne Laurbær i starten af året.

Merete Pryds Helle vinder De Gyldne Laurbær.Foto/ POLFOTO/Ritzaufoto/Thomas Borberg

Dig, der elsker sport

‘Vi var unge og ubekymrede’ af Laurent Fignon

Hvis du skal ønske dig bare én sportsbiografi (og det skal du!), skal det være den tidligere cykelrytter Laurent Fignons selvportræt om smerte, sygdom, vanvid og absolut besættelse.

Det er til dato stadig den suverænt bedste bog om sport, jeg nogensinde har læst. Laurent Fignon var en af verdens største cykelryttere tilbage i 80’erne og vandt Tour de France tre gange.

“Ikke alle drenge har lyst til at have en pige på holdet”

Han var samtidig et helt unikt begavet menneske (kendt som Professoren).

Og han har selv skrevet hver eneste sætning i sin biografi i et sprog, som er klart, ærligt og dybt personligt. Han formår simpelthen at forvandle sit eget liv til stor litteratur. Fuldstændig vildt.

Tour De France GIF - Find & Share on GIPHY

Dig, der elsker fantastiske portrætter

‘Jakob var her’ af Rune Skyum-Nielsen

“Jeg var blandt dem, der rent faktisk græd, da jeg blev færdig med at læse Jakob Ejersbos Afrika-trilogi.”

Min redaktionschef Pelle Dam er helt skudt i Jakob Ejersbo. “Den største danske forfatter i dette årtusind,” hvis man spørger ham. Jeg er tilbøjelig til at være enig.

Nu er Ejersbo død. Og ifølge Pelle skal man 100 procent ønske sig Rune Skyum-Nielsens portrætbog ‘Jakob var her’:

“Man skal læse den her bog, fordi den er fortalt med stor respekt for Ejersbos liv og fortællestil – og fordi den giver den virkelige udgave af mange af de historier, man kan genkende i fiktiv form i Ejersbos bøger.”

Pelle. Den her ønsker jeg mig i julegave!

Jakob Ejersbo fotograferet i forbindelse med sin første roman, ‘Nordkraft’.Foto/ POLFOTO/Ritzaufoto/Mads Winther

Dig, der vil fordybe dig i poesien

‘En hårnål klemt inde bag panelet’ af Søren Ulrik Thomsen

Jeg ved slet ikke, hvor jeg skal begynde.

Jeg har været kæmpe fan af Søren Ulrik Thomsen i utallige år nu. Han er uden tvivl landets bedste nulevende digter. En poet af krystalklar rang fra samme generation som Michael Strunge (hvis du er fan af ham skal du ønske dig Peter Rewers Strunge-portrætbog, der er alt for vild).

Søren Ulrik Thomsen har samlet mange års fabuleringer, smerter, tabt kærlighed, refleksioner og sprog i en lille og hurtigt læst bog, der ganske simpelt udvider verden.

Det er intimt og gudesmukt. Og der er ingen i Danmark, der kan konstruere sætninger så perfekte som Søren Ulrik Thomsens.

Dead Poets Society Poetry GIF - Find & Share on GIPHY

Dig, der er helt skør med sci-fi

‘Dune’ af Frank Herbert

Hvis man er en sci-fi-fan, har man måske allerede hørt om ‘Dune’.

Den er mere eller mindre biblen for al science-fiction og er et omfattende, snørklet og fabelagtigt værk, der foregår på flere planeter med flere royale, intergalaktiske familier i blodig krig med hinanden. Sådan lidt ‘Krig og Fred’ – bare i rummet.

Min kollega Simon Knudsen fra SKÆRM er tosset med den:

“’Dune’ er sci-fi-litteraturens mothership. Du skal læse den lige nu, fordi Blade Runner-instruktøren Denis Villeneuve arbejder på (endnu) en filmatisering af den, og du gerne vil have læst bogen på forhånd.”

Nuff’ said.

Celebrity Big Brother Spaceman GIF by Big Brother UK - Find & Share on GIPHY

Dig, der er dybt fascineret af krigens gru

‘Afgrunden’ af Kim Leine

Min chef Pelle er også helt vild med Kim Leines ‘Afgrunden’. Den handler om to tvillingebrødre, der deltager i borgerkrigen i Finland i 1918. Det fucker dem op på hver deres måde. 

“Derfra følger vi dem og deres dæmoner – især den ene tvilling har nogle seriøse issues efter de grimme krigsoplevelser – frem til deres skæbne under Anden Verdenskrig,” forklarer Pelle.

Manden, der reddede verden fra atomkrig, er død

“En rablende formidabel bog, der er djævelsk livsbekræftende og vidunderligt smertefuld på samme tid.”

Det lyder altså rimeligt heftigt.

War Platoon GIF - Find & Share on GIPHY

God fornøjelse med ønskelisteskrivningen!

luk

Film, tv og serier

Vis flere nyheder