I samarbejde med
Silke Poulsen, 20 år Foto/ FORMAT

Wow, du ser godt ud: Sådan ser danskerne ud før og efter et kompliment

FORMAT har været på gaden og uddele komplimenter til fremmede forbipasserende. Her er de fnisende, finurlige og forbløffende før- og efter-billeder.

I samarbejde med

Silke Poulsen, 20 år

- Du har smukke øjne! Klik for at vende
- Wow tak. Virkelig pænt af jer. Det manglede jeg i dag i det grå vejr. Her i Danmark tror folk, man er sindssyg, hvis man så meget som smiler over til en anden i metroen. Det burde vi ændre.

Når du får ros, udløser din hjerne signalstoffet dopamin. Undersøgelser viser endda, at reaktionen på et kompliment minder rigtigt meget om seksuel nydelse.

“Det beskrives som en orgasmelignende følelse,” siger Albert Gjedde, der er professor i neurobiologi og farmakologi ved Københavns Universitet.

Frederik Kjær, 22 år

- Dit hår sidder virkelig flot! Klik for at vende
- Gør det det? Jeg blev også klippet i går. Men det var da skønt at få at vide. Vi danskere tænker lidt, at det kan være anmassende, hvis man bare kommer hen ‘out of the blue’.

Derfor kommer det heller ikke bag på ham, at de fleste af vores komplimenter prompte udløste et stort smil. 

“Hjernen udløser indlæringsstoffet dopamin, når der sker ting, som er gode for dig. Det kan man desværre også få af for eksempel alkohol eller kokain, men altså også af komplimenter,” siger Albert Gjedde.

Sarah Carlsen, 21 år

- Sarah, du har nogle virkelig flotte øjne! Klik for at vende
- Tak, tusind tak. I lige måde. Det er altid rart, når en man slet ikke kender, kommer over og siger noget sødt. Det er da mega dejligt, mega rart.

Men det var altså ikke alle, der prompte belønnede komplimentet med et smil. Det kan ifølge psykolog og master i positiv psykologi Ebbe Lavendt være, fordi de er meget optagede af, hvad andre tænker om dem og derfor prøver at påvirke det indtryk.

Itamar Storm Lokzinsky, 23 år

- Du har nogle smukke øjne! Klik for at vende
- Det var meget fedt, at få noget sødt at vide. Vi er ikke så gode til at sige noget pænt, når vi ikke er fulde. Vi snakker ikke så meget med folk, vi ikke kender, når vi ikke drikker.

“De fleste har lært, at de skal smile, når de er på, og man skal sige tak og smile, når man får ros. Men der er også nogle mennesker, som er bevidste om, hvilket indtryk andre får af dem. Nogle vil for eksempel gerne fremstå cool og derfor prøver de at styre indtrykket i den retning med en bestemt grimasse,” siger Ebbe Lavendt.

Thor Nielsen, 24 år

- Du har nogle flotte øjne! Klik for at vende
- Tak skal du have. Det var pænt af dig. Sådan noget har jeg ikke prøvet før. Folk i København plejer at være ret snobbede.

Men det manglende smil kan ifølge psykologen også være fordi, vedkommende har aflæst selve kompliment-situationen helt anderledes.

“Ens ansigtsudtryk afspejler ens fortolkning af situationen helt naturligt og ubevidst. Så hvis man ikke smiler, kan det være fordi man for eksempel er overrasket, genert eller noget helt tredje,” siger Ebbe Lavendt. 

Emilie Vigh, 24 år

- Du ser virkelig godt ud i dag, Emilie! Klik for at vende
- Haha.. Tak skal du have. Jeg får virkelig tit at vide, at jeg ligner en på 12 år, når jeg ikke har makeup på. Det er lidt foruroligende, når jeg er dobbelt så gammel.

Det mere forbløffede ansigtsudtryk kan også være fordi vedkommende slet ikke tror på komplimentet, supplerer professor Albert Gjedde.

“Man reagerer anderledes, hvis man tror, at du fyrer en løgn af. Hvis den ros man giver, går ud over, hvad vedkommende selv mener, der er rigtigt om dem, så reagerer de anderledes og slet ikke så voldsomt,” siger Albert Gjedde.

Der ligger en naturlig indbygget skepsis i mennesket. Så hvis det bliver for mistænkeligt, så virker rosen ikke.

Aleksandra Hillerup, 22 år

- Du har nogle virkelig flotte øjne! Klik for at vende
- Tak. Jeg har også lige fået lavet vippeløft. Ofte når man får et kompliment, så er det en eller anden fuld fyr, som man ikke helt tror på. Men det var faktisk ret rart at få komplimenter, sådan helt uventet.

Så hvis du i fremtiden vil rose fremmede mennesker på gaden, er det nok en god idé at gå forsigtigt frem. Du kan starte med at sprede smil og grin på Yepti. Her kan du hjælpe danskere med at få opfyldt deres behov. Eller du kan selv leje lige det du står og mangler. 

Yepti gør det sjovt at leje og udleje. 

 

luk

Film, tv og serier

Vis flere nyheder