Foto/ Claus Bjørn Larsen/Ritzau Foto

Frygter du også lægens instrument ’andenæbbet’? Måske slipper vi snart for det

Et amerikansk firma forsøger at udvikle en ny version af det klassiske instrument til gynækologiske undersøgelser: spekulummet.

“Nu skal du bare slappe af,” siger min læge altid, lige inden hun fører den mest frygtede metalgenstand i lokalet ind i mit underliv.

Og jeg prøver altid at slappe af, selvom jeg ligger halvt afklædt på en briks med fødderne placeret i stigbøjler og får det iskolde spekulum ført ind i mig.

Men lige meget hvor sød min læge er, og hvor meget glidecreme, hun har smurt instrumentet ind i, bliver det aldrig en decideret behagelig oplevelse.

Jeg har taget p-piller i 12 år. Nu overvejer jeg at stoppe – for min krops skyld

Dog forstår jeg godt, at spekulummet er en ret essentiel del af en underlivsundersøgelse. Metalnæbbet holder skedevæggene til side, så lægen kan får et frit udsyn til alt det vilde, der sker inde i en.

Det ved det amerikanske firma Yona Care også, og netop derfor er de i øjeblikket igang med en lille revolution af gynækologiske undersøgelser.

Først og fremmest vil de modernisere spekulummet, og den idé er jeg ret vild med!

Men før vi kommer til den nye udgave af spekulummet, er det måske meget godt at vide, hvad vi er på vej væk fra.

Et klassisk spekulum ser sådan her ud:

Det blev opfundet af den amerikanske læge James Marion Sims i 1840’erne. Næbbene var lavet af tin, men bortset fra at instrumentet i dag er lavet af rustfrit stål eller plastic, har udformningen stort set ikke ændret sig siden dengang.

Og det synes Yona Care er en skam, for konstruktionen har sine svagheder.

I kommentarfeltet til illustrationen af det gamle spekulum har en række kvinder delt deres bitre erfaringer med instrumentet. For eksempel er der mulighed for, at ting kommer i klemme. Av 🙀

Stop nu med at fake orgasmer, kvinder!

Derfor arbejder Yona Care i øjeblikket på en prototype, som er lavet af silikone og har tre næb i stedet for to.

Deres spekulum behøver heller ikke udvide skeden lige så meget, for at lægen kan få et frit udsyn til livmoderhalsen, så umiddelbart lyder det en del mere behageligt, end det instrument jeg og rigtig mange andre kvinder er stødt på.

Yona Care består af fire designere og ingeniører, som alle er indehavere af en skede og derfor ved, hvordan det er at være til en underlivsundersøgelse, og at man som kvinde nærmest ikke kan komme uden om dem.

I USA alene bliver der lavet 60 millioner underlivsundersøgelser årligt. I Danmark kender jeg ikke tallet, men udover tilfælde, hvor der er problemer med ens underliv, bliver alle kvinder over 23 år indkaldt til underlivsundersøgelser hvert andet år for at blive tjekket for celleforandringer.

Jeg har fundet ud af, at det ikke er min skyld, at jeg ikke kan finde nogen at bolle

Tirsdag svarede de fire kvinder bag projektet – Hailey, Sahana, Rachel og Fran – på en hel masse spørgsmål om deres spekulum under en velbesøgt ask me anything-session på Reddit.

Og jeg er tydeligvis ikke den eneste, som glæder sig til, at instrumentet fra 1840’erne bliver moderniseret.

“Det her design ser fantastisk ud og er VIRKELIG tiltrængt,” skrev brugeren Mjm421 på Reddit.

luk

Film, tv og serier

Vis flere nyheder