Foto/ Julie Von Lyck

Jeg er 21 år gammel og jomfru – hvorfor skal jeg skamme mig over det? 

Mit største problem er ikke, at jeg er jomfru i en alder af 21. Mit største problem er, at jeg skammer mig over det. 

”Ej, men…. Du har da været sammen med nogen før, ikke?”  

Jeg sidder i min veninde Nicolines sindssygt flotte, rubinrøde stue med en Cointreau Fizz i hånden og tre sprøde saltstænger i munden.  

Jeg skal lige sluge dem og den klump, jeg har i halsen, før jeg – med lidt mere usikker stemme end planlagt – svarer hende. 

Før i tiden har jeg aldrig haft de store kvaler med min mangel på seksuel erfaring. Det er i hvert fald det, jeg har bildt mig selv og omverdenen ind.  

Jeg har endda i teenageårene stolt proklameret min uberørthed og leget den bedrevidende Dr. Phil for veninderne, når de havde brug for en uautoriseret psykolog til at give objektive råd om det modsatte køn.  

I min rus af uskyld bedyrede jeg, at jeg ikke ville lade mig sælge for enhver pris, for det var jeg da for god til. Jeg tror ovenikøbet, at flere veninder beundrede mig lidt for min såkaldte ’standhaftighed’.

Den havde de ikke selv.  

Rådvild 

Vendepunktet kom, da jeg fyldte 18. Jeg mærkede, at den mødom, jeg så stædigt havde holdt fast på gennem gymnasietiden, ikke var så fed at bære rundt på længere.  

Faktisk var den blevet til en tung byrde, som jeg bare ville af med, men problemet var, at det kunne jeg ikke. Jeg anede nemlig ikke, hvordan jeg skulle gøre.  

Det må føles lidt som at være den eneste, der ikke har set den film, alle snakker omMin ven Sebastian 

Der stod jeg som nyligt myndig og var helt rådvild. Skal jeg være ærlig, så begyndte jeg at tvivle på, om min frivillige ungmø-status egentlig var så selvvalgt.  

Ikke fordi jeg havde et brændende ønske om at mærke hjertesorger på egen krop, eller fordi jeg var træt af at sidde pinligt ædru til fredagsopvarmningens ’jeg har aldrig’ – men fordi det gik op for mig, hvor fandens pinligt det egentlig var at være den eneste fra 3.a, der stadig var jomfru som student.  

“Man er klam, hvis man har knaldet med mere end tre”

Nu er jeg snart 22 år gammel – og for hver dag der går, føler jeg, at jeg kommer længere og længere væk fra min seksuelle debut.  

Simpelthen fordi det bliver sværere og sværere for mig at visualisere et scenarie, hvor jeg skulle møde ham den søde fyr fra klubben med ordene: ”Hey, du er lækker – men du skal lige vide, at det der sex, det aner jeg faktisk ikke, hvordan man gør.”  

De skjulte tabuer 

Der er ting, vi ikke taler om.  

Ting vi gemmer væk i vores dybeste indre og forsegler, så det ikke kommer frem til overfladen, fordi det ikke tåler dagens lys. Som for eksempel dét at modtage sin første SU uden at have gennemgået det ultimative overgangsritual til voksenhed.  

På en måde virker det absurd, at det er tabu, for det er slet ikke så sjældent; faktisk viser tal fra 2016, at over hver fjerde af de 18-årige stadig har mødommen intakt.

Så hvad er det egentlig, jeg skammer mig over? 

”Følelsen af skam kommer typisk, når man ikke lever op til fællesskabers eller samfundets normer,” fortæller Morten Emmerik Wøldike, som er sociolog hos Sex & Samfund.  

“Hvis alle omkring en har mange seksuelle erfaringer, kan man hurtigt komme til at føle sig anderledes og udenfor. Desuden er der nok en tendens til at overdramatisere ’den første gang’ og ophøje den seksuelle debut til noget større, end det ofte opleves, ” forklarer han. 

Hans ord rammer plet på mine tanker om min egen seksuelle debut – eller manglen derpå. Dog undrer jeg mig stadig over, hvordan min afholdenhed er blevet noget, jeg ligefrem skammer mig over, når samfundsdebatten ellers er proppet til randen med sex. 

Jeg blev vildt overrasket, da du fortalte mig, at du var jomfruMin veninde Nicoline 

Ved en simpel Google-søgning kan man finde et væld af artikler om de bedste orgasmer, alt imens kontroversielle emner som sugardating og åbne forhold er ved at slippe af med deres halvvamle ry. 

Det er alt sammen skønt, men det gør mig kun endnu mere vemodig over, at det føles skamfuldt at være jomfru. Jeg kender flere smukke og usikre piger, der lyver om hvor mange de har knaldet over for deres venner – selvom de i virkeligheden ikke har været sammen med nogen. 

Og jeg forstår dem godt. 

Ønsket om accept 

Det er fandens svært at skide på andres holdning. Især hvis man er ung og usikker.  

Jeg brugte langt størstedelen af mine vågne timer i gymnasiet på at overveje, om mine medstuderende nu syntes, min personlighed var nice nok, om mine lår var tynde nok, og om de mon mente det, når de sagde, at mine store krøller var virkelig pæne.  

Mine mandevenner vælter sig i tilbud, så hvorfor kan jeg ikke finde nogen at bolle?

Jeg ville ønske, at jeg kunne deklarere, at jeg er blevet klogere. At jeg hviler i mig selv, og at din holdning til min krop, person og mødom er mig fuldstændig uinteressant.  

Faktum er bare, at den første tanke der rodfæstede sig i mit overanalyserende tankemylder i Nicolines rubinrøde stue, da jeg havde slugt de salte brødkrummer og fået fremstammet et svar til hende om min seksuelle anti-erfaring, var: 

“Shit, hvad tænker hun nu om mig?” 

Foto: Sara Skovhave

”Jeg kan huske, at jeg blev vildt overrasket, da du fortalte mig, at du var jomfru. Det kunne jeg virkelig ikke forstå. Du er jo en flot pige. Du må have fået mange tilbud,” siger Nicoline om mit svar dén aften.  

Hun fortæller, at hun ikke finder det usædvanligt, at jeg som 21-årig er jomfru. Omvendt kommer svaret også prompte, når jeg spørger, om hun ville være i mine sko:

”Nej, det ville jeg ikke. Jeg forstår også godt, at du er lidt pinlig over det, for der er jo et helt fællesskab i samfundet omkring sex, som du er udenfor. Det tænker jeg må være svært,” siger hun. 

”Fravalg af cigaretter eller alkohol er håndgribeligt. Det kan folk forstå. Men et fravalg af sex, det tror jeg bare ikke, at de har samme selvfølgelige accept af.”  

Ny i gamet 

Langt de fleste af mine tætte veninder ved, at jeg er totalt rookie, når det kommer til fyrene.  

Om fredagen, når klokken bevæger sig let og elegant forbi 20, og de første øl er tomme, så falder samtalen naturligt på alt det, jeg intet aner om, og det er helt okay. Det bliver cracket et par jokes om mig, før de med omsorg i stemmen forsikrer mig om, at ’det nok skal komme snart’.  

Foto: Nicoline Steen

En ting er, hvad pigerne mener, men en anden ting er, hvad fyrene mener. Jovist, veninderne kan være solide kilder til teoretisk viden, men sex er ligesom en disciplin, der skal mestres i praksis. 

”Ærligt, så tror jeg ikke, at det betyder så meget for andre end dig selv. For fyrenes vedkommende tror jeg kun, at det kan være et plus. Aldrig et minus,” siger Sebastian, min gode ven fra studiet. 

Jeg trådte ind i et kunstværk og blev bedt om at smide tøjet. Langsomt

”Jeg tænker dog, at det må være meget ekskluderende for dig. Lidt ligesom at være den eneste, der ikke har set den film, alle snakker om.” 

 forstår du altså godt, at jeg har det svært med det?

”Ja, hundrede procent. Normalen er jo, at man har sex, så selvfølgelig er det opsigtsvækkende. Jeg synes faktisk, at det er lidt synd for dig, for du går virkelig glip af noget.”  

Skråt op med skammen 

Og nu til det helt oplagte spørgsmål: 

Hvor står jeg nu?  

Hvis jeg skal være helt ærlig, så ved jeg det ikke.  

Det ville være befriende for mig at kunne være med på beatet, og jeg vil virkelig også gerne have stillet min årelange nysgerrighed; for hvad er det, de alle snakker om?  

Alligevel er det allervigtigste for mig, at min seksuelle indvielse er med en, jeg er tryg ved. Indtil han dukker op, fortsætter jeg med at være ungmø – og ignorerer min flovhed. 

7 veje til flere kvindelige orgasmer

At være seksuelt aktiv gennem ungdommen har med årene bevæget sig fra at være vores dybeste hemmelighed til at være den største selvfølgelighed. Blandt andet fordi en række modige forfædre stod frem og kæmpede for mere åbenhed om sex. Respekt for det. 

Af netop dén grund burde jeg ikke være pinlig over min seksuelle situation, men det er jeg. Hvad skal der mon til, for at jeg kan slippe af med den nagende, ubehagelige følelse, der kommer i mit bryst, hver gang samtalen falder på sex?  

Dét har Morten Emmerik Wøldike et bud på: 

”Vi burde have en mere oplyst samtale om, hvad sex egentlig er, for idealerne omkring den seksuelle debut gør, at unge let får høje forventninger, som sjældent bliver opfyldt – og endnu sjældnere den første gang,” siger han.  

”Når oplevelsen af skam ved at være uerfaren bliver italesat, sætter det gang i en debat om, at menneskers seksualitet er forskellig, og at seksuelle erfaringer kommer i mange former,” tilføjer sociolog hos Sex & Samfund Morten Emmerik Wøldike.  

Mohammed svinede kvinder til for at score dem. Nu siger han undskyld

Med hensyn til italesættelse, så kan vi jo starte med mig. 

Jeg hedder Natalie, og jeg er jomfru. Lige om lidt runder jeg mit 22. år, men på trods af min alder og min ellers ganske voksne dagligdag, så har jeg aldrig haft en kæreste, eller noget der ligner. Jeg har faktisk knapt nok kysset en fyr, og jeg aner ikke, hvordan man flirter. 

Jeg er uerfaren, og det stopper jeg forhåbentlig snart med at skamme mig over. 

luk

Film, tv og serier

Vis flere nyheder