Udover de her fire bøger anbefaler jeg også ’En af os sover’, men den har jeg vist lånt ud. Foto/ Mikkel Berlin

De her bøger skal du læse, hvis du har kærestesorger 💔

Den gode nyhed: Kærestesorger går over.

Jeg har testet det et par gange, den er god nok.

Det eneste, man har brug for, er, at tiden går. Og mens den gør det, kan jeg anbefale de her fem bøger, som har hjulpet mig igennem nogle hårde perioder.

Jeg har listet dem i den rækkefølge, som giver bedst mening i forhold til mine møder med kærestesorgen.

Nu kommer Lena Dunhams nye bog på dansk – vi har læst den

Først må man gerne svælge lidt i det. Det kan man bruge de tre første bøger til.

Derefter er man forhåbentlig løbet tør for tårer og er klar til at se lidt fremad. Det kan man gøre på en tilpas hygge-melankolsk måde sammen med Stine Pilgaard. Og til sidst kan man bruge Alain de Bottons kærlighedsråd til ikke at ende det samme ulykkelige sted én gang til.

Held og lykke med det. Det skal nok gå 😽

Hvis du vil svælge i det

’En af os sover’ af Josephine Klougart

Allerede før bogen rigtigt gik i gang, fik jeg et sug i maven. “Til Jakob – jeg elsker dig”, står der som dedikation på en ellers tom side, og så er linjen ligesom lagt. Der er store ting på spil i Klougarts roman.

Læst med kærestesorger er det i hvert fald svært ikke at lade sig rive med ind i en hvirvelvind af følelser, som præcist beskriver, hvordan det føles, når noget slutter mod ens vilje.

Bogen begynder med, at et kvindeligt jeg tager hjem til sit barndomshjem på Mols med en ordentlig gang ulykkelig kærlighed i bagagen.

“Jeg ved ikke, har i de dage en fornemmelse af at leve forskudt på alle måder. Jeg er lige faldet, og allerede har jeg rejst mig og børstet støvet af ærmerne og smilet til forbipasserende eller naturen bare. Det er først, når jeg tænker tilbage på noget, at jeg får adgang til alt det, der burde være mit. Dig for eksempel.”

Her er de 10 bedste bøger, vi har læst i år

Hvis du vil vide, at andre gode par heller ikke kunne få det til at fungere

’Borte med blæsten’ af Margaret Mitchell

“Frankly my dear, I don’t give a damn,” siger Rhett Butler, inden han tager sin gode hat og forsvinder ind i tågen i filmatiseringen af ’Borte med blæsten’.

Hvis du har tre minutter tilovers, så se lige scenen. Den får mig hver gang 😿

 

Jeg har dog tudet meget mere til bøgerne. Jeg har fået min farmors version af ’Borte med blæsten’, som består af fire cigaretduftende bøger, der er læst så mange gange af både hende og mig, at den nu bliver holdt sammen med tape.

I min version er Rhett Buttlers allersidste ord til sin store kærlighed Scarlett O’hara oversat til: “Kære – det er mig så tindrende ligegyldigt.” Og de ord kan et eller andet. Især når de kommer efter en lang tale om, hvorfor Rhetts kærlighed til Scarlett nu er slut.

Her er 4 bøger du skal læse i stedet for at se Knæk Cancer

Når jeg har haft kærestesorger, har jeg ofte oversat mine egne til formlen for Rhett og Scarletts forhold, der går ret meget op og ned. Ikke fordi der er noget konstruktivt i det, det har egentlig bare været navlepilleri, for de to er kun eksempler på, hvordan man ikke skal gøre.

Scarlett er igennem stort set hele bogens 1.500 sider af den overbevisning, at hun elsker en mand, der hedder Ashley, og i al den tid er Rhett tålmodigheden selv, som hjælper hende ud af den ene krise efter den anden. De er skabt for hinanden, men det lykkes bare aldrig. Suk.

Til sidst indser Scarlett dog, at det slet ikke er Ashley, men Rhett, hun elsker.

Og da er det for sent. Det er De Evige Tre i en virkelig ond version.

Prøv selv og læs den her dialog, hvor Scarlett lige har fortalt Rhett, at hun elsker ham.

“Ligegyldigt? Hvad mener du? Det kan da ikke være ligegyldigt! Rhett, du holder da af mig, ikke? Melly sagde, du elskede mig!”

“Så vidt hun vidste besked, havde hun ret. Men, Scarlett, er det aldrig faldet dig ind, at selv den stærkeste kærlighed kan slides op ved misbrug?” 

Hun så tavs og måbende forundret på ham. 

“Min kærlighed blev slidt op,” fortsatte han, “af Ashley Wilkes og den vanvittige stædighed, hvormed du som en bulldog bider dig fast i alt det, du ønsker at få… Min kærlighed blev slidt op.” 

Hvis du vil græde lidt mere 😢

’Velsignelser’ af Caroline Albertine Minor

Det er faktisk virkelig svært at finde ud af, hvilken af novellerne i ‘Velsignelser’, det giver mest mening at anbefale. Der er en melankoli i dem alle, men dér, hvor det rører mig allermest, er nok i teksten ‘Sorgens Have’, hvor en jeg-fortæller med samme fornavn som forfatteren finder ud af, at hendes kæreste har været involveret i en trafikulykke.

Hans hjerne er blevet så skadet, at han ikke kan huske alt det, som han og jeg’ets relation bygger på.

“I lang tid efter ulykken kunne M. ikke genkalde sig vores søns fødsel. Fortiden kom til ham i glimt, og jeg gjorde, hvad jeg kunne for at holde fast i, forbinde og udvide hans øer af klarhed. Mit håb var, at der i ham ville opstå en kyststrækning af minder tilsvarende den, der fandtes i mig. Jeg beskrev udpluk fra vores liv sammen i detaljer. Det sidste skænderi, hvad vi plejede at få til aftensmad, mønstret på vores sengetøj og rutinerne omkring plejen af barnet. Den serie, vi var i gang med at se.”

Lige meget hvor slemt jeg har været ramt af kærestesorger, har jeg aldrig mistet adgangen til den person, som jeg engang elskede. Det kommer jeg virkelig til at sætte pris på, når jeg læser ’Velsignelser’.

Hvis du vil grine

’Min mor siger’ af Stine Pilgaard

Okay, nu går vi over til det mere muntre, for selv om hovedpersonen i Stine Pilgaards bog er hårdt ramt, er det med en attitude, som jeg ikke kan lade være med at smile ad. For eksempel når hovedpersonens virkelig konstruktive mor kommer med opmuntringer til sin kærestesorgsramte datter.

“Hun dividerer mit antal af kærester med mit antal af leveår siden jeg blev seksuelt aktiv. Det er cirka 1,5 om året, siger hun, hvis man tæller araberen med. Der er masser tilbage, siger min mor.

Hun nævner personer fra mit netværk, navne på venner hun har hørt mig omtale, og foreslår også et par berømtheder som hun mener kunne være noget. Hun har altid syntes at prins William virkede så tiltalende.

Han er lige blevet gift, siger jeg.

Kate er en døgnflue, siger min mor, hun går i et med tapetet.”

SPOILER ALERT: Men det allerbedste ved ’Min mor siger’ er faktisk, at den ender godt. Hovedpersonen finder kærligheden igen, og som kærestesorgsramt virker det sikkert fuldkommen utænkeligt, men det er altså ikke usandsynligt.

Hvis du vil lære af det (og ikke ende med kærestesorger igen)

’Kærlighedens gang’ af Alain de Botton

Man er to om en tango, og hvis man ender med kærestesorger, er det højst sandsynligt også ens egen skyld. Det er derfor også ens egen skyld, når det går godt, og det vil Alain de Botton gerne hjælpe os med.

Den britiske filosof siger mange ting, der giver mening, også når han skriver om kærlighed.

“Vores forståelse af kærligheden er blevet kapret og forført af dens første distraherende bevægende øjeblikke. Vi har tilladt vores kærlighedshistorier at slutte alt for tidligt. Vi ved tilsyneladende alt for meget om, hvordan kærligheden begynder, og uforsvarligt lidt om, hvordan den kunne fortsætte.”

Alain de Botton forsøger at få sin læser til at forstå, at hverdagen kommer, ligegyldigt hvor fantastisk starten har været. At raserianfald, stilhed og tankeløshed bliver en del af et hvilket som helst forhold. Ligegyldig, hvor rosenrød en forestilling, man har om sin udkårne.

Er du normal? Alain de Bottons kortspil har svaret

Men allervigtigst kommer han med en opfordring til at læse skønlitteratur for at forstå forhold. Og dermed retfærdiggør han faktisk denne liste:

“Ideelt set ville kunsten give os de svar, som andre mennesker ikke giver os. Det kan måske ligefrem være en af de vigtigste pointer ved litteraturen: at fortælle os det, som samfundet i det store hele er for snerpet til at udforske. De vigtigste bøger bør også være dem, der får os til med lettelse og taknemmelighed at spekulere på, hvordan forfatteren dog kunne vide så meget om vores liv.”

Jeg får det præcis, som Botton beskriver, når jeg læser de fire ovenstående kvinders litteratur om kærlighed. Og jeg håber, at du også finder de ord, som gør det nemmere for dig.

For den er virkelig god nok: Det går over ❤️

luk

Film, tv og serier

Vis flere nyheder