matador
Foto/ DR

Hvilken ‘Matador’-jul er din jul?

Man kan fejre jul på mange måder, og i hele Danmarks TV-darling, ‘Matador’, får vi fire forskellige bud på, hvordan en dansk juleaften kan se ud.

50 år med ‘Disneys Juleshow’ er 49 år for meget

Er du er til flæsk eller fugl? Nisser eller Jesus? Vin eller øl? Børn eller voksne? Uanset hvad, er der helt sikkert én af Matadors fire forskellige juleaftner, som passer bedst til dig. Find ud af hvilken her!

 

Jul på landet

 

Hos familien Skjern fejrer man jul på den ”rigtige” måde. Juleaften kører man ud til mormor og morfar, der bor på en vaskeægte bondegård omgivet af snedækkede marker.

Indenfor er der nisselandskab i vinduet, konfekt på bordet, og hjemmeflettede hjerter og Dannebrogsflag på træet. Og når ens morfar er selveste grisehandleren og der er ”ingen der steger en flæskesteg som Kathrine”, kan man være sikker på at sætte tænderne i Korsbæks saftigste kød og sprødeste svær.

Når maverne er fulde af flæsk, bliver der danset om juletræet til den ”rigtigste” julesang af dem alle, ”Højt fra træets grønne top”. Familien er selvfølgelig stor nok til at kunne nå hele vejen rundt om træet, og det er ikke let, når det bugner med gaver under grenene. Julen varer længe, koster mange penge.

 Er du til den landlige jul med flæskesteg, nisser og masser af gaver, er det familien Skjern du skal holde dig til.

Jul i overklassen

I familien Varnæs holder man ikke jul på en bondegård, men i det fornemme byhus midt på Algade og der serveres naturligvis gåsesteg. For fjerkræ er finere end flæsk.

Træet er stilfuldt og farvekoordineret i sølv og hvid. Røde nisser, Dannebrogsflag, børnenes skæve julehjerter er bandlyst. I stedet pyntes træet med små elegante hvide engle og sølvfarvede købe-kræmmerhuse. På klaveret ses udover en kunstfærdig juledekoration overklassens version af nisselandskabet, nemlig krybbespillet.

Tillykke TV 2: Her er vores behold-og-smid-væk-guide til ‘X Factor

Hedenske sange om nisser, juletræ og gaver bliver der ikke noget af. Hos familien Varnæs synger man højtideligt om det lille Jesu-barn, der er ”født i Bethlehem – Beeeth-leeeee-heeeeem.”

Sangen akkompagneres af dannet klaverspil fra en ugift tante, så ingen er i tvivl om, at dette er et hjem med klaver.

Foretrækker du Jesus frem for nisser, sølv og hvid frem for rød, og fjerkræ frem for flæsk, skal du sigte efter en Varnæsk jul.

Jul i arbejderklassen

 

I den lille lejelejlighed ved branddammen fejrer den socialistiske jernbanearbejder, Røde og hans kone Agnes jul med deres lille barn og Agnes’ mor.

I modsætning til familien Varnæs er der i arbejderklassen ikke sparet på den røde farve. Til gengæld er der sparet på alt andet.

Stjernen er af papir i stedet for sølv, julepynten er sparsom og træet når dårlig nok op i øjenhøjde. Selv kæden om træet er lidt fattig med kun tre voksne, der ikke engang kan nå halvvejs rundt om træet.

Her er de karakterer, vi crushede hårdest på i 2017

Men selvom det er trængt med både plads og penge, er der øl på bordet og smil på læben. Julesangen, der synges, er den lidt primitive ”Nu’ det jul igen, og nu’ det jul igen”. Den er nemlig ikke så svær, så der kan selv arbejderklassen være med.

Gaver skal man nok ikke regne med, med mindre Karl Marx (ham den røde mand med den lange hvide skæg) slår turen forbi Korsbæk for at sikre sig, at alle familier får nøjagtig lige mange julegaver.

 Hvis du synes, at det vigtigste ved julen er den røde farve, er Lauritz og Agnes’ jul nok et udmærket bud til dig.

 

Jul i syndens hule

 

Hos Fru Violet fejrer man voksenjul. Her er juletræet pyntet med perler, horn og klokker af messing, trommer med frynser og svulstige crepe-papir-roser i rød og pink.

Faktisk er samtlige af julens uskyldsrene symboler som nisser, sne, engle og det lille Jesus-barn byttet ud med en udsmykning, der mest af alt giver associationer til et bordel i 1800-tallet.

I stedet for at danse om juletræet bliver den syndige flok hængende ved julebordet for at mæske sig i den lidt for søde dessertvin og de lidt for intime detaljer om andres privatliv.

Midt blandt de syndige julegæster troner sågar et fristelsens fad fuld af forbuden frugt. Lyst det er at se derpå.

Lyder det fristende med vin og sladder i stedet for fedtede barnehænder og endeløs juletræsdans, er Fru Violets jul lige noget for dig.

De seks bedste serieafsnit vi så i 2017

luk
Vis flere nyheder