Foto/ Rikke Høyen

Anni sagde fra over for sexchikane: “Jeg ved ikke, hvor jeg fandt modet”

Anni Pape blev kaldt en billig "flaprefisse" af en mandlig kollega. Det fandt hun sig ikke i.

“Hun har altid kløe i fissen. Hvis man bare ringer, kan du altid få et knald hos hende.”

Sådan blev Anni Pape beskrevet af en mandlig kollega, da hun i 1978 var i journalistpraktik på dagbladet Aktuelt.

Manden var forbitret, fordi Anni Pape havde møvet sig ind på hans stofområde, og han reagerede ved at sprede rygter om, at Anni var en billig “flaprefisse.”

Det skriver fagbladet Journalisten, som har interviewet fem kvinder om deres oplevelser med sexchikane og krænkende chefer.

“Bare det at tage på låret er efterhånden en krænkelse”

Journalisten har interviewet en række kvinder, der fortæller deres historie om uønskede seksuelle tilnærmelser. Og…

Posted by Journalisten on Sunday, January 7, 2018

 

Længe før #MeToo gav krænkede kvinder en stemme, fandt Anni Pape modet til at sige fra over for sin krænker, da hun indkaldte kollegerne til et medarbejdermøde, hvor hun konfronterede den mandlige kollega.

“Jeg var så nervøs, at jeg ikke var i stand til at forberede mig på, hvad jeg egentlig skulle sige. Men ordene kom frem uden besvær og vist også ret roligt,” skrev hun efterfølgende i sine noter.

Anni Pape sagde, at kollegaen havde brugt ord som “kusse” over for hende, og at det ikke kunne være rigtigt, at hun skulle stemples som luder. Den mandlige kollega indrømmede og undskyldte over for Anni.

”Så vidt jeg husker, blev han frosset ud af arbejdspladsen og fandt efterhånden noget andet,” siger Anni Pape til journalisten.dk.

Emilie kaldte sig mandschauvinist. Nu har #MeToo gjort hende til feminist

Anni Pape har også oplevet, at en mandlig chef forsøgte at presse hende til sex. Men trods sine negative oplevelser mener hun, at der skal være plads til flirt på arbejdspladsen, bare ikke når magtrelationen er skæv. Så bliver det for mudret.

Det kan de fire andre kvinder i Journalistens interviewserie skrive under på.

Jeg vil anbefale at læse dem alle, fordi de ikke forfalder til sensationslystne afsløringer (de anklagede mænd er alle anonymiserede), men i stedet bevarer blikket på bolden.

Nemlig den systemiske sexisme, som til tider er blevet overskygget af Harvey Weinsteins plumpe skikkelse.

luk

Film, tv og serier

Vis flere nyheder