Cristiano Ronaldo blev kåret til verdens bedste fodboldspiller i 2017 og er verdens mest værdifulde sportsudøver. Foto/ AP/Ritzaufoto/Francisco Seco

6 grunde til, at vi burde boykotte moderne fodbold

Jeg ser masser af fodbold. Og jeg elsker fodbold. Men jeg føler mig som en hykler, når jeg gør det - for moderne fodbold er på mange måder helt fucked.

Jeg vil gerne til VM i Rusland.

Det skal jeg slet ikke lægge skjul på. For at heppe på Danmark. Og så selvfølgelig fordi #vodkairusland. Selvom Rusland er et autoritært styre, der fængsler journalister og forfølger homoseksuelle.

Nogle gange bryster jeg mig ellers af, at jeg ikke følger så meget med i fodbold længere. Fordi jeg synes, det er en sport uden moral. Indbegrebet af alt det værste ved kapitalismen.

Derfor siger jeg også tit, at jeg kun holder med min barndomsklub Skive IK og så landsholdet.

En fodboldhipster ville nogle kalde det.

Men det prædikat kan jeg i virkeligheden ikke leve op til. For jeg ser stadig Champions League og Premier League på tv. Og jeg har stadig brugt 800 kroner på en billet til FCK’s kommende kamp mod det spanske storhold Atletico Madrid.

Jeg er en fodboldfan. Jeg bidrager til fodboldens økonomi.

Pione Sisto flygtede fra krigen i Sudan. Nu er han Danmarks driblende stjerne

Og jeg tror egentlig, at det gør mig til et dårligere menneske.

Derfor er her de største grunde til, at vi faktisk burde overveje at boykotte moderne fodbold.

Den enorme korruption

Man kan næsten ikke beslutte, hvor VM i fodbold skal afholdes, uden at processen er ramt af voldsom korruption.

VM i Tyskland. VM i Sydafrika. VM i Brasilien.VM i Rusland. VM i Qatar.

Det er blevet afsløret, at værtslandene ved ALLE de her VM-slutrunder tilsyneladende har købt sig til stemmer i fordelingen af verdens næststørste sportsbegivenhed efter OL.

Og det er ikke bare enkelte medlemslande fra fodboldens øverste organ, FIFA, der er blevet købt og betalt. Selv den øverste ledelse i FIFA – med tidligere præsident Sepp Blatter i spidsen – har været korrumperede til det inderste af deres marv.

Det er så kynisk. Så amoralsk. Og så klamt, at vi aldrig nogensinde burde se VM i fodbold igen.

Det danske fodboldlandshold er med ved VM i Rusland i 2018. De skal spille mod Peru, Frankrig og Australien i gruppespillet.Foto/ POLFOTO/Ritzaufoto/Lars Poulsen

Den blodige VM-slutrunde

Nu vi er ved VM i Qatar.

Hele det arrangament er muligvis den største skandale nogensinde i moderne fodbold.

I forberedelserne til VM i 2022 har landet flere gange overtrådt de internationale menneskerettigheder. De mennesker, der bygger stadionerne til slutrunden, er basalt set slaver. Og hundredevis af stadionarbejdere er allerede døde i landet.

VM burde for længst være blevet taget fra Qatar. Men det sker ikke – nu er pengene under bordet jo blevet udvekslet. Og alle, der deltager i slutrunden, kommer til at have blod på hænderne.

Et kurdisk eksillandshold er rykket op i Sveriges bedste fodboldrække

Det konsekvensløse politiske spil

Når vi nu har slået fast, at moderne landsholdsfodbold er inderligt korrupt:

Konsekvenserne ved, at det bliver afsløret, er simpelthen ikke store nok.

Godt nok blev Sepp Blatter væltet som FIFA-præsident. Og flere ledende medlemmer af FIFA er blevet busted i korruption af de schweiziske myndigheder såvel som af FBI og sat i fængsel.

Men i sidste ende kører de store økonomiske hjul stadig i fodbold. Ingen slutrunder er nogensinde blevet taget fra de korrupte værtslande. Og alle ser af en eller anden grund ligeglade til, imens flere og flere dør i Qatar, og Putin bruger VM i Rusland som et reklamefremstød for sin egen befolkning og over for resten af verden.

Det er helt hen i vejret.

Den skandaleramte tidligere FIFA-præsident Sepp Blatter.Foto/ AP/Ritzaufoto/Vlentin Flauraud

Diktaturstaternes indtog i fodbold

Hvad har FC Barcelona, Paris Saint-Germain og Manchester City tilfælles? Udover at de er nogle af verdens største og rigeste fodboldklubber med millioner af fans?

Svar: De er politiske værktøjer/legetøj for diktaturstater.

Paris Saint-Germain er ejet af Qatar Sports Investments, som er et investeringsselskab ejet af staten Qatar (som vi lige har snakket om). Manchester City er ejet af Sheikh Mansour, der er minister og medlem af kongefamilien i De Forenede Arabiske Emirater. Som også overtræder menneskerettighederne.

Og FC Barcelona? De er sponsoreret af Qatar Airways og har været økonomisk støttet af det mellemøstlige styre siden 2010.

Kort sagt er der masser af blodpenge fra kontroversielle oliestater i den absolutte top af moderne fodbold. Tænk lige over det, næste gang du bestiller en ny trøje hos Unisport.

Manchester City er lige nu en af verdens mest omdiskuterede fodboldklubber.Foto/ AP

Den bizarre inflation

Der er aldrig nogensinde blevet brugt så mange penge på fodboldspillere som nu.

Der foregår en vanvittig og eksplosiv inflation, som er et udtryk for et marked, hvis boble bliver ved med at blive pustet unaturligt op.

Hvis fodbold var det finansielle marked, ville vi være helt sikre på, at det hele snart ville krakke. Men det sker ikke. For der er for mange interessenter involveret i det.

Indtil 2005 var den dyreste fodboldspiller nogensinde i øvrigt Zinedine Zidane, der blev solgt for cirka 500 millioner kroner.

I dag er der tre spillere, der er blevet solgt for mere end en milliard kroner. Senest Liverpools Philippe Coutinho for 1,2 milliarder (!) til Barcelona.

Philippe Coutinho blev for få dage siden den tredjedyreste fodboldspiller, der nogensinde er handlet.Foto/ AP/Ritzaufoto/Manu Fernandez

Quiz! Hvilken spiller er du fra fodboldlandsholdet?

De sindssyge priser for tv-rettigheder

En af de største grunde til inflationen i fodbold (udover de penge, rigmænd fra blandt andet Qatar skyder ind i fodbold) er priserne for tv-rettigheder til fodbold.

De er også eksploderet siden 90’erne.

Det er der to grunde til: den første er, at tv-selskaberne bruger fodboldrettigheder som deres største prestigeprodukter i en tid, hvor alt andet kan streames.

Den anden er, at vi som tv-seere sluger det råt, og at der kommer flere og flere seere og fans til fodbold globalt set.

I sidste ende er vi som fans altså med til selv at styrke det økonomiske vanvid i moderne fodbold. Og det burde vi nok stoppe med.

Bonusrunde

Derudover er der en alenlang liste af ting, der også er galt med moderne topfodbold, som jeg ikke har fået nævnt på listen.

Der er stadig masser af homofobi og næsten ingen åbne homoseksuelle spillere i fodbold. Der er racisme. Der er hooliganisme. Der er matchfixing og doping, som ingen ved, hvor meget der egentlig er af.

The list goes on. Hvis du har andre årsager til at boykotte moderne fodbold, er du velkommen til at byde ind.

Jeg slukker i hvert fald tv’et næste søndag.

luk

Film, tv og serier

Vis flere nyheder