Foto/ Ritzau Foto

Det endelige opgør mellem håndbold og fodbold: Hvilken sport er fedest?

I denne uge starter EM i håndbold og dermed den uendelige diskussion om, hvad der er fedest: håndbold eller fodbold? Vi sammenligner dem på 13 parametre og kårer en vinder.

Hvad er fedest, håndbold eller fodbold?

Spørgsmålet popper op ved hver eneste slutrunde, og når EM i herrehåndbold begynder i denne uge, kan den uendelige diskussion igen starte forfra.

Men vi vil gerne tage den i opløbet og få det afgjort én gang for alle. Derfor har vi sat de to sportsgrene over for hinanden og kåret en vinder på 13 forskellige parametre.

Totalt objektivt og videnskabeligt, naturligvis.

Skuespil

No contest. En fodboldspiller dratter til jorden som en vingeskudt gråspurv, hvis blot man strejfer hans pomadehår med en fjer.

Håndboldspillere kan til gengæld slås som gladiatorer uden at fortrække en mine. Kan I huske, dengang Michael V. Knudsen spillede videre, selvom han lignede en tabt boksekamp med et sæbekasseøje så sort som Dale Coopers kaffe? Badass.

Vinder: Håndbold tager føringen

Fankultur

Lad os drible uden om fordommen om, at kun jyder og fynboer gider at se håndbold. Og lad os i stedet nøjes med at konstatere, at håndbold er en familiesport, hvor publikums engagement begrænser sig til en enkelt slagsang (“kåååm så Danmark!”), der afsynges igen og igen til akkompagnement af hundrede klappepølser med sponsorlogo på.

Så er der gerne lidt mere gang i den på fodboldtribunerne, hvor snøvlende stemmer skråler af fuld hals uden at tage sig af, at ingen fatter et ord af deres skønsang.

Seebach, Sivas eller MØ – hvem skal skrive VM-sangen?

At man så risikerer at få en øl i nakken eller et par på hovedet, er den pris, man må betale for festlighederne.

Vinder: Fodbold udligner til 1-1

Ligestilling

Fodbold kom lidt efter det i 2017, da kvindelandsholdet scorede EM-sølv foran halvanden million tv-seere og – efter stor ståhej – sikrede sig bedre økonomiske vilkår.

Men håndboldens rødstrømpebevægelse er stadig langt foran. De jernhårde ladies har vundet OL-guld allerede i 1996, har haft en hyppig medaljehøst siden og var i mange år langt mere feterede end mændene.

De er også godt med på lønfronten, hvor de bedst betalte tjener op mod en million om året.

Vinder: Håndbold tilbageerobrer føringen og er nu foran 2-1

Taktisk dybde

Håndbold er frem og tilbage i hujende fart, og i bund og grund handler det bare om at give bolden til Mikkel Hansen. Enkelt.

Okay, du kan justere forsvarsformationen lidt eller erstatte målmanden med en markspiller mere. Men det er førsteklassesmatematik sammenlignet med fodboldens utallige taktiske talkombinationer og tweaks.

4-3-3, 3-5-2, falsk 9’er, tiki-taka, offsidefælde… findes der et smukkere syn end en offsidefælde, der bliver overrumplet af fem førstegangsafleveringer i perfekt symfoni?

Vinder: Fodbold udligner igen. 2-2

Action

Jeg er gigantisk fodboldfanatiker, og selv jeg kan indrømme, at fodbold godt kan være lidt kedeligt sommetider. Sådan en nullert, hvor holdene trækker tiden og tjatter bolden rundt uden at gøre mine til så meget som et hæderligt forsøg på at score mål, kan hurtigt få én til at række ud efter smartphonen.

I håndbold sker der hele tiden noget. Bolden pendulerer fra ende til ende som en hund, der leger tagfat, og der bliver scoret hele tiden.

Vinder: Håndbold. 3-2

Æstetik

Men alle de mål kan også blive bedøvende i længden. Når Mikkel Hansen hakker den ind fra distancen for 15. gang i træk, er det, som om benovelsen aftager en smule.

Less is more, som manuskriptforfatterne prædiker. I fodbold ligger djævlen i detaljen og alle de små finurligheder og nuancer, som håndbolden ikke rummer i samme grad.

Der er en grund til, at fodbold bliver kaldt the beautiful game. Hvis håndbold er en folkekomedie a la ‘Klassefesten’, er fodbold snarere en fransk kunstfilm.

Fodboldklubben uden grænser – del 1 af fortællingen om Dalkurd

Vinder: Fodbold. 3-3

Folkelighed

Håndboldherrernes folkelige gennembrud skyldtes ikke kun deres succes på banen, men også at de bare er så skidesøde.

Med TV 2 som velvilligt PR-bureau har de gæve gutter optrådt på slap line i et væld af sjove indslag og charmeret mormortrusserne af husmødre over hele kongeriget.

De tvære, tilknappede fodboldmænd har på det seneste kigget håndboldherrerne over skuldrene og kopieret deres kommunikationsstrategi. Og det var faktisk begyndt at virke, indtil et sæt store patter absolut skulle ødelægge det.

Quiz! Hvilken landsholdsspiller er du?

Vinder: Håndbold. 4-3

Spillested

Hvor vil du helst tilbringe en eftermiddag: I en beklumret, svedlugtende gymnastiksal eller ude i det fri med duften af frisk luft og nyklippet græs i næsen?

Præcis.

Hvis vejret slet ikke vil samarbejde, kan man heldigvis også spille fodbold indendørs.

Vinder: Fodbold. 4-4

Danmarks duelighed

Ifølge et gammelt sagn har Danmark engang vundet EM i fodbold, men der er ikke rigtig nogen, der kan huske det længere.

Kvindernes EM-sølv fra i fjor ændrer heller ikke på, at fodboldspillerne halser laaangt efter håndboldspillerne, som hiver den ene medalje hjem efter den anden.

 

Vinder: Håndbold. 5-4

Globalisering

Danmarks dominans i hallerne har selvfølgelig også noget at gøre med, at vi er ét af fire-fem lande, der går op i håndbold.

Konkurrencen er lidt hårdere i fodbold, som er verdens største sportsgren – en regulær religion med disciple i alle afkroge af verden.

Vinder: Fodbold. 5-5

Karrieremuligheder

Fodboldens popularitet betyder også, at der er langt flere penge i the beautiful game, hvor de største stjerner tjener det samme på en uge, som de bedste håndboldspillere gør på et år, og hvor selv en middelmådig fodboldspiller honoreres som en advokat.

Så hvis man gerne vil forsørges af sit afkom resten af livet, skal man altså hellere give barnet fodboldstøvler på end smøre deres hænder ind i harpiks. Medmindre det selvfølgelig er en pige (se ‘Ligestilling’).

Vinder: Fodbold tager føringen for første gang i kampen (6-5)

Korruption

Men penge korrumperer, og selvom ikke alle håndboldens ledere er lige ulastelige, så ligner de rene engle sammenlignet med fodboldens fordærvede topfolk.

Såsom FIFA’s skandaliserede ekspræsident Sepp Blatter:

Det er en offentlig hemmelighed, at der blev udvekslet penge under bordet, da fodboldens øverste organ FIFA besluttede at lade de to næste VM-slutrunder foregå i Rusland og Qatar, som har omtrent lige så meget respekt for menneskerettigheder, som Harvey Weinstein har for en kvinde, der siger nej.

Det kan godt være, at fodboldens magtmænd ikke har harpiks på hænderne, men de er møgbeskidte alligevel.

6 grunde til, at vi burde boykotte moderne fodbold

Vinder: Håndbold (fordi det er bedst ikke at være korrupt). 6-6

Historie

Ikke blot er fodbold en af de ældste sportsgrene i verden med langt flere år på bagen end håndbold.

Fodbold er også langt rigere på traditioner og historier, legender og store øjeblikke, som er blevet nedfældet og overbragt fra generation til generation.

Til sammenligning føles det lidt, som om håndbold opstod ud af et vakuum, da håndboldpigerne vandt OL-guld i 1996. Hvor mange håndboldspillere fra 80’erne og før kan du for eksempel nævne?

Håndboldens historie kan slet ikke sammenlignes med fodboldens stolte traditioner.

Vinder: Fodbold scorer til 7-6.

Samlet resultat: Fodbold 7-6 Håndbold

Om det har været en meget målrig fodboldkamp eller en ekstremt målfattig håndboldkamp, ved jeg ikke.

Men vi kan i hvert fald konstatere, at fodbold snupper en snæver sejr med en scoring i sidste sekund.

Og jeg vil gerne på forhånd afvise alle anklager om, at jeg skulle have matchfixet resultatet på forhånd, fordi fodbold er min sport. Det kunne jeg da aldrig drømme om.

Til gengæld vil jeg tage resultatet op til revision, hvis håndboldherrerne vinder EM-guld i denne måned.

Kåååm så Danmark! 

luk

Film, tv og serier

Vis flere nyheder