Før Yahya Hassan brød igennem var Michael Strunge utvivlsomt Danmarks mest berømte digter nogensinde. Foto/ POLFOTO/Ritzaufoto/Jørgen Sperling

7 ting du bør vide om Danmarks største rock’n’roll-digter

Danmarks mest legendariske digter var punk og lavede damer - men kæmpede også med sine dæmoner hele sit korte liv.

Jeg læste første gang et digt af Michael Strunge i gymnasiet.

Det var det samfundskritiske digt ‘Blitz’. Jeg er nok ikke den eneste, der har læst det i skolen. Strunge er pensum. Og vil altid være det. Men jeg vidste ikke meget om digteren Michael Strunge dengang. Og slet ikke om mennesket Michael Strunge.

Det var først senere, da jeg lige var gået ud af 3.g, at jeg satte mig for at læse Strunges samlede digte. Og det ville jeg ønske, jeg havde gjort længe før.

Michael Strunge var en stor digter, der skrev 11 digtsamlinger i et eksplosivt forfatterskab, der varede syv år. Og han var et bizart, mørkt og forvirret menneske, som vi alle kan spejle os i. Det kunne jeg i hvert fald i mine ungdomsangst og kærlighedskvaler.

Hvorfor skriver jeg så om Michael Strunge i dag? Det gør jeg, fordi der i morgen er premiere på en ny dokumentarfilm om Michael Strunge – ‘Væbnet med vinger og ord’.

 

Filmen handler om mennesket Strunge og går bag om digtene og myterne om manden, der døde ung og blev ungdommens udødelige stemme.

Du bør også lære Michael Strunge bedre at kende. Men du har måske ikke tid til at se filmen eller læse al hans poesi.

Jeg har derfor her udvalgt syv ting, du måske ikke vidste om Michael Strunge. Som du skal vide.

Her er fire bøger, du skal læse i stedet for at se Knæk Cancer

Han er medlem af klub 27

Michael Strunge døde ung, 27 år gammel.

Og det vidste du måske godt, for Strunge er det mest berømte danske medlem af den såkaldte klub 27.

Michael Strunge begik selvmord.

Den 9. marts 1986 sprang han ud af vinduet på femte sal hos sin kæreste Cecilie Brask på Webersgade i København. Og døde, da han ramte jorden.

Lige inden han hoppede ud, sagde han følgende ord til hende.

“Nu kan jeg flyve!”

I dag hænger der en mindesplade på Webersgade med selvsamme ord. Nogle gange går jeg forbi den – eller hans undseelige lille grav på Assistens Kirkegård. Bare for at være stille i et lille stykke tid.

Et billede fra Michael Strunges bisættelse i 1986.Foto/ POLFOTO/Jacob Maarbjerg

Han var totalt vanvittig

Historien om Michael Strunges liv var en tragedie.

Selvom han i offentligheden var feteret og succesfuld, havde han det ofte forfærdeligt.

Michael Strunge var maniodepressiv. Han var ofte heftigt medicineret og indlagt på grund af sin sygdom.

Medicinen gjorde, at han ikke kunne skrive. Så tit lod han være med at tage den. Så fik han vrangforestillinger, så syner, blev manisk og fuldstændig umulig at regne ud for sin omverden.

Det tærede hårdt på hans nærmeste. Og på ham selv. Og var i sidste ende grunden til, at han troede, han kunne flyve. Og det, der har gjort, at han er blevet til en myte frem for et menneske i populærkulturen.

Han var udenfor hos dem, han så op til

Jeg tror, vi alle samme har prøvet at være udenfor.

Det var Michael Strunge på flere måder også. Da han voksede op i den københavnske forstad Hvidovre, drømte han sig ind til storbyens neonlys, imens han skrev fantastisk poesi og slet ikke hørte til blandt sine jævnaldrende.

Og da han brød igennem som digter, blev han i medierne ophøjet som beatens og punkgenerationens store stemme. Og det var ildeset hos de andre punkere i Danmark. Fordi han ikke skulle gøre sig til deres stemme. Selvom han ligesom dem gik rundt med mascara på og var vild med David Bowie.

Så han var upopulær. Og var på mange måder udenfor hos dem, han allerhelst ville accepteres af.

Nogle dage fik Caroline 100 mobbe-beskeder: “Vi vil se dig dø fede luder”

Michael Strunges helt store helt var ikonet David Bowie.Foto/ POLFOTO/Ritzaufoto/Thomas Borberg

Han var ekstremt selviscenesættende

Anmelderne var dog skeptiske i de første år af hans forfatterskab, selvom Strunge reelt blev bannerfører for en ny poesi i Danmark.

Den rolle som bannerfører var Strunge meget bevidst om. Og han iscenesatte den selv. Med vred stemme beskyldte han i kulturprogrammer andre danske digtere for at lave “fiduspoesi”, som han fandt helt elendig, han udgav unge digtere i tidsskriftet ‘Sidegaden’ og lavede oprørsarrangementer mod det, han mente var en forældet dansk poesi.

Allerstærkest var det dog nok udtrykt med titlen på digtsamlingen “Vi folder drømmenes faner ud” fra 1981. Strunge ville have været en stærk stemme på Twitter og Facebook, hvis han levede i dag.

Og så er der historien, om dengang Michael Strunge snød alle og anmeldte sin egen digtsamling i Politiken. Mere om det her.

Han havde virkelig dametække

Meget af Strunges unge liv centrerede sig selvfølgelig også om kærligheden – og om hans glæde ved kvinder.

Michael Strunge lod sig let forelske i smukke, unge kvinder. Men han var også ekstremt følsom, hvilket sjældent er en god kombination.

Han var sin første kæreste, Inge Guldal Pedersen, utro, og han var vild med masser af piger fra punkmiljøet i Danmark. Men han var samtidig ikke den, der selv oftest gjorde tiltag til at score pigerne, når de unge digtere gik i byen, drak bajere og røg smøger. Han var på trods af sin store iver også indadvendt og nervøs.

Senere blev han kæreste med en anden pige, Cecilie Brask, som han dog scorede ved at skrive hende et digt i et tog på vej til en David Bowie-koncert i Berlin. Med det samme, han så hende, var han angiveligt blevet forelsket i hende.

Han holdt dog stadig kontakten til sin første kæreste resten af sit liv.

Jesper på 22 har læst The Game og kan score piger hvor som helst

Michael Strunge fotograferet i 1983 med sin daværende kæreste Cecilie Brask.Foto/ POLFOTO/Ritzaufoto/Finn Frandsen

Hans bedste digte handler om kærlighed

Nu vi er ved kærlighed, er det også værd at bruge det som en vej ind i Michael Strunges digtsamlinger.

Der er ingen tvivl om, at det for mange unge har været nemt at identificere sig med Michael Strunge. Og det er forståeligt. For i mange af hans digtsamlinger skriver han om angst, og oplevelsen at være udenfor gennemvæder hans tekster og smukke formuleringer og almengyldige følelser.

Men han er i mine øjne allerstærkest, når han skriver om kærlighed. Når han skriver om at forelske sig. Om at være utro. Om kærlighedens altopslugende rus og knusende konsekvenser.

Han gør det selvfølgelig på en helt særegen naivistisk Michael Strunge-måde. Og det stråler ud i digtsamlingen ‘Popsange’ fra 1983, som handler om hans utroskab og forelskelser. Digtsamlingen er særligt stærk, fordi den er meget mere konkret end mange af Strunges andre – og dermed også mere tidsløs. For eksempel i digtet ‘Popsang’:

Jeg ville gerne være et foto / af en højtidelig og simpel popsang / i din bankende brystlomme / mellem bolsjer og smøger

Astrid har to kærester: “Jeg har aldrig været i så velfungerende et forhold”

Han påvirker stadig poesien i dag

Michael Strunge er stadig et lys i mørket for mange.

Men han er også et lys for mange unge digtere, når de første gang træder forsigtigt frem på den poetiske scene i Danmark.

Først og fremmest fordi alle i sidste ende kender ham. Men også fordi hans digte tit åbner sprogets verden for mange, der arbejder med ord.

Yahya Hassan har for eksempel peget på Michael Strunge som en af sine absolut største inspirationskilder. Også musikduoen Ukendt Kunster har været inspireret af Strunge, hvilket slår voldsomt igennem på debutpladen Neonlys, hvor Strunge endda selv er klippet ind.

 

Digteren Shadi Angelina Bazeghi beskriver dog nok hans indflydelse allerbedst i Politiken:

“Jeg var kun 16, da jeg læste Strunge første gang, og jeg husker stadig det øjeblik, hvor jeg stod med ‘Fremtidsminder’ i hånden, slog op på en tilfældig side og fornemmede, at nu blev jeg ramt for livet.”

Hvis du ligesom Michael Strunge nogle gange har det svært i livet, og hvis du også har overvejet at begå selvmord, kan du ringe ind til Livslinien på 70 201 201 og få hjælp nu.

luk

Film, tv og serier

Vis flere nyheder