Foto/ Mikkel Berlin

Kønsforskellen er helt vild: Derfor er The Sims pigernes yndlings-computerspil

En survey lavet af Københavns Universitet viser, at The Sims er det mest populære computerspil blandt piger fra 10-18 år.

Anne Mette Thorhauge var overrasket, da hun fik spørgeskemaerne tilbage.

Hun havde ikke forventet, at forskellen mellem drenge og pigers computervaner ville være så markante.

Men resultatet af den survey, hun som forsker på Københavns Universitet havde været med til at sende ud til 1.560 personer mellem 10 og 18 år, viste en voldsom forskel på, hvilke computerspil drenge og piger spiller.

“Jeg har aldrig set så vild en kønsforskel som ved computerspil,” siger Anne Mette Thorhauge.

Undersøgelsen viste nemlig klokkeklart, at ‘The Sims’ er pigernes absolutte favoritspil. Mens ikke en eneste dreng havde markeret The Sims som sit favoritspil.

The Sims gjorde mig til massemorder: Her er de bedste måder at slå ihjel på

Jeg har herunder forsøgt at forstå, hvad det er ved spillet, der appeller til pigerne.

Og så kan man samtidig have in mente, at det nok langt fra kun er piger, som spiller det.

“Fordi drengene ikke fremhæver det som deres yndlingsspil, er det ikke ensbetydende med, at de ikke spiller ‘The Sims’,” siger Anne Mette Thorhauge, som gennem undersøgelsen på alle andre punkter end computerspil fandt ud af, at drenge og pigers hverdagsvaner ligner hinanden helt utroligt meget.

“De læser nogenlunde lige mange lektier, ser cirka lige meget tv og har cirka lige meget kontakt med vennerne.”

Men hvad er det så, som ‘The Sims’ kan, der får pigerne til at fremhæve det som deres yndlingsspil?

Den moderne “far-mor-og-børn”-leg

Jeg leger ikke længere med dukker, men det er faktisk nogle af dukkelegens mekanismer, som er på spil i ‘The Sims’. Man skaber sin egen virkelighed ud fra sin fantasi, og dermed er spillet virkelig åbent.

“Du kan eksperimentere med seksualitet, du kan eksperimentere med døden. ‘The Sims’ er som et slags dukkespil, hvor der er enormt meget plads til at tænke alle mulige legemønstre ind i et spil,” siger Anne Mette Thorhauge og kommer med bud på forskellige lege.

“Det kan være sådan noget som ’tænk, hvis jeg var Beyonce’, ’tænk, hvis jeg havde en mand og 25 børn’, eller ’tænk, hvis jeg lagde min baby på en grill’.

Hungry The Sims GIF - Find & Share on GIPHY

 

Det hele kan blive testet af i ‘The Sims’.

Det er slet ikke snyd at bruge snydekoderne

“Rosebud” og “motherlode” og så bare derudaf. De fleste ‘The Sims’-spillere kender snydekoderne (og hvis I ikke gør, så tjek lige det her link ud, hvor ‘The Sims’ selv har lavet en oversigt) – og ingen anser det rigtig som snyd at bruge dem.

Når du har uendeligt mange simoleoner, som er valutaen i spillet, kan du bruge tiden på noget vigtigere end at sende dine simmere på arbejde.

“Et eller andet sted undervejs har spillets designere nok fundet ud af, at det ikke blev spillet, som de troede, så de har selv designet snyden ind i spillet,” fortæller Anne Mette Thorhauge.

Ikke et rigtigt konkurrencespil

Noget Anne Mette Thorhauge oplever som en af forskellene på drenge og pigers computervaner, er, hvor meget konkurrence der er i de spil, de spiller.

“Piger konkurrerer på en anden måde end det, de typiske computer-konkurrencespil lægger op til,” forklarer hun.

De 11 spil vi havde det alt for vildt over i 00’erne

Modsat drengenes favoritter, de klassiske konkurrencespil, varierer målet i ‘The Sims’ fra person til person: For nogen kan det vigtigste være at skabe det smukkeste hus, mens andre hellere vil udvikle deres simmeres kreative evner.

Man kan ikke selv styre det hele

Når du ikke styrer dine simmere, lever de videre uden dig. Og det kan være ret vildt at se, hvad de bruger tiden på, når man ikke selv holder snor i dem.

Alt efter hvilke evner, man giver sine simmere, styrer de selv deres liv.

Hun slog sine simmere ihjel på makabre måder (som alle andre), og det gør ikke eksperterne bekymrede

Hvis man glemmer at sætte deres liv på pause, når man selv holder pause fra spillet, vil de have nået lidt af hvert, når man kommer tilbage.

Det er uforudseligt på en måde, som det aldrig bliver at lege med en dukke.

luk

Film, tv og serier

Vis flere nyheder