Foto/ Jacob Ufkes

Er du slave af din smartphone? Sådan tager du dit liv tilbage

Syv tips til at komme af med din smartphone-afhængighed.

Den vækker os om morgenen. Den luller os i søvn – eller holder os vågne – om aftenen. Den adspreder os, når vi er på toilettet. Og den distraherer os, når vi er sammen med andre.

Smartphonen har efterhånden infiltreret alle aspekter af vores liv, og det er på tide, at vi tager kontrollen tilbage. Det mener i hvert fald mange desertører i Silicon Valley, som har advaret mod de skadelige virkninger ved den teknologi, de selv har været med til at skabe.

Like-knappens fader har vendt Facebook ryggen

Herhjemme har lægen Imran Rashid i bogen ‘SLUK’ stillet diagnosen over et smartphone-afhængigt samfund. Vi er blevet så distraherede, at vi har mistet evnen til at fordybe os og føle empati, sagde han i et interview med Zetland i sidste uge.

Og senest har to af Apples store aktionærer forlangt, at opfinderne af iPhonen gør mere for at bekæmpe smartphonens skadevirkninger.

Men hvad kan vi selv gøre? Jeg har samlet smartphone-skeptikernes syv bedste råd i en lille afvænningskur, som bliver mere radikal for hvert punkt.

Track dit forbrug

Første skridt er at afklare, om du overhovedet har et problem. Det kan du gøre med apps som Moment og Quality Time, der tracker dit forbrug. Mit bud er, at du vil blive ret skræmt over, hvor meget tid, din smartphone egentlig sluger. Lad det blive en sport at få tallene ned.

Min nye veninde er en mobil-app, der hedder det samme som mig. Jeg er overraskende glad for hende

Vend skærmen nedad, når du lægger telefonen på bordet

På den måde undgår du at blive forblændet af det blinkende lys, der kalder dig til telefonen som en zombie.

Du kan også fjerne de mest vanedannende apps fra smartphonens startskærm, så de bliver lidt mere besværlige at finde.

Køb et vækkeur

Imran Rashids første råd er at smide smartphonen ud af soveværelset. Den ligger dér i mørket og frister med sit blinkende lys. Du tjekker den, lige inden du falder i søvn, og som det første, når du vågner. Med et gammeldags vækkeur kan soveværelset blive smartphonefrit område, og så kan du læse en bog i stedet. Og sove bedre.

Her er alle de ting, som smartphones har slået ihjel

Slå notifikationer fra

Fisker du tvangsmæssigt smartphonen op af lommen, hver gang den bipper – også selvom du sidder midt i en samtale? Så skulle du måske overveje at slå notifikationer fra for udvalgte apps. Din smartphone skal ikke bestemme, hvornår du skal tjekke den.

Træk stikket

Loren Brichter, manden der opfandt pull to refresh-mekanismen, efterlader sin telefon i køkkenet klokken 19 og rører den ikke før næste morgen. Imran Rashid slår sin telefon på flyfunktion, når han er sammen med andre.

Aftal steder eller tidsrum, som er smartphonefri, og prøv at fordybe dig i en samtale, mens smartphonen er på lydløs, i køkkenet eller derhjemme.

Fremtidens solbrille kan oplade din telefon, mens du er på farten

Det kan også være en god idé at lægge din smartphone helt væk, når du arbejder. I et studie fra 2016 var deltagerne 26 procent mere produktive, når man fjernede deres smartphone fra lokalet.

Slet de apps, du er afhængig af

Du har brug for, at folk kan komme i kontakt med dig via sms, Messenger og lignende. Men du har ikke brug for at se en kattevideo på Facebook eller en snap fra din venindes bytur. Overvind din FOMO og slet de apps, du ikke kan lade være med at tvangstjekke.

Ny dansk datingapp: “Den kommer til at ændre folks adfærd”

Kold tyrker

Den ekstreme løsning. Sælg din smartphone og find din gamle Nokia 3310 frem. Slet alle dine SoMe-konti. Mærk friheden. Og flyt så ud i en skov, nu du er i gang.

#Vanlife: Troels boede 490 dage i sit folkevogsrugbrød

luk

Film, tv og serier

Vis flere nyheder