Billedet har ikke noget med sagen at gøre og forestiller ingen af de omtalte personer. Foto/ Mark Cruz

En sindssyg gamerprank har nu kostet en uskyldig mand livet

To 'Call of Duty'-gamere kom op at skændes. En uskyldig mand blev skudt af politiet. Nu er en helt fjerde mand sigtet for uagtsomt manddrab.

Den 28. december ringer 25-årige Tyler Barriss til alarmcentralen.

Han har lige skudt sin far i hovedet, siger han. Nu holder han sin mor og sin bror som gidsler. Så politiet må hellere skynde sig hjem til hans hus i Wichita, Kansas.

Men da politiet dukker op, er det ikke Tyler Barriss, der åbner døren.

Han befinder sig i Los Angeles og har i stedet sendt politiet hjem til Andrew Finch, en 28-årig far til to. Få minutter senere har Andrew Finch mistet livet, skudt og dræbt af en politibetjent.

Dermed blev Andrew Finch et sagesløst offer for den livsfarlige prank swatting.

Overdrevet gaming bliver officielt en til en sygdom: “Det giver jo ingen mening”

Hør 911-opkaldet her:

Officer Involved shooting

The following is a the 911 audio and video of the officer involved shooting we release today during our press conference, please be advised the following video contains graphic content, viewer discretion is advised.

Posted by Wichita Police Department on Friday, December 29, 2017

 

 

Swatting er opkaldt efter den amerikanske specialstyrke SWAT. Det går ud på, at man ringer 911 med en falsk anmeldelse for at få politiet til at troppe op på en anden persons adresse.

Fænomenet er ikke nyt. FBI brugte første gang betegnelsen for 10 år siden, og i 2015 blev swatting optaget i Oxford-ordbogen. Men sagen fra Wichita er den første, der har kostet et menneske livet.

Hvordan det kunne gå så galt, vender vi tilbage til. For sagen starter faktisk med, at to helt andre mænd sidder og spiller skydespillet ‘Call of Duty’.

The Sims gjorde mig til massemorder: Her er de bedste måder at slå ihjel på

De to mænd kalder sig Baperizer og Miruhcle. Egentlig er de på samme hold, men da de taber kampen – og dermed de 10 kroner, der er på højkant – kommer de op at skændes på Twitter.

Skænderiet eskalerer, og Baperizer truer med at swatte Miruhcle, som svarer, at Baperizer da bare kan komme an. Og så opgiver han – hvorfor vides ikke – en adresse på et hus i Wichita, hvor Andrew Finchs mor bor, og Andrew Finch befinder sig.

Baperizer sender adressen videre til en tredje mand, Tyler Barriss, som før har anbragt flere falske anmeldelser og nu sender politiet på sporet af Andrew Finch, som han altså tror er førnævnte Miruhcle.

Politiet ankommer vagtsomme til huset i Wichita og dét, de tror er en gidseltagning. Så da Andrew Finch stikker hånden ned i bukselinningen, tror en af betjentene, at han er ved at trække en pistol. Betjenten reagerer instinktivt og skyder Finch, der dør på stedet.

Der er ikke noget, der tyder på, at Andrew Finch kendte de tre ‘Call of Duty’-gamere. Ifølge hans mor var Finch ikke nogen gamer. Efter alt at dømme blev han et tilfældigt, uskyldigt offer for den farlige prank.

Signe var virkelig ond i The Sims. Derfor føles det så godt at slå simmere ihjel

Det har ført til en svær juridisk diskussion i USA. For hvem har ansvaret for Andrew Finchs død? Den endnu unavngivne betjent, der var for hurtig på aftrækkeren, og som nu er sendt på tvungen orlov? Miruhcle, der af ukendte årsager opgav Finchs adresse? Baperizer, der tog initiativ til pranken? Eller Tyler Barriss, der foretog det skæbnesvangre opkald?

Ifølge anklagemyndigheden bærer sidstnævnte det største ansvar. Barriss er nemlig blevet tiltalt for uagtsomt manddrab, skriver Los Angeles Times, som har læst sagsakterne.

Barriss er også sigtet for at forstyrre politiets arbejde og for falsk anmeldelse. Han er varetægtsfængslet, indtil sagen skal høres den 25. januar.

I alt risikerer han op til 11 års fængsel.

Ifølge Vox.com er swatting et stigende problem, som er særligt udbredt i gamermiljøet og hænger sammen med internettets trolling-kultur.

Nogle gange er der tale om en hævnakt efter et skænderi eller et nederlag, mens andre bare synes, det er sjovt at swatte kendisser som Tom Cruise og Justin Bieber eller gamere, der sidder og livestreamer på Twitch.

Nu har den farlige spøg krævet sit første liv. På grund af et skænderi om 10 kroner.

luk

Film, tv og serier

Vis flere nyheder