Foto/ Katrine Fugl

Hvis du ikke ved, hvordan man flirter efter #MeToo, vidste du det heller ikke før

Jeg møder en del mænd, der fortæller mig, at #MeToo-bevægelsen har gjort dem bange for at flirte.

De er simpelthen blevet helt handlingslammede, fordi kvinder er begyndt at fortælle offentligt om seksuel chikane og overgreb.

Diverse kulturmænd, blandt andre filminstruktør Ole Bornedal og filosof Anders Fogh Jensen, beskylder #MeToo-bevægelsen for at være nypuritansk og for at kvæle kreativiteten.

Der er også kvinder, der støtter dem: Skuespiller Catherine Deneuve og 99 andre franske kvinder skrev eksempelvis et åbent brev, hvor de insisterede på mænds ret til at genere kvinder i det offentlige rum.

(Det franske ord var ‘importuner’, og der er en del uenighed om, hvorvidt det skal oversættes til at lægge an på eller at genere. Man kan læse en længere udredning i Information).

Flirt = overgreb?!

Jeg forstår simpelthen ikke, hvor denne frygt kommer fra. Kvinder skriver ikke #MeToo-beretninger om, at de er blevet lagt an på. De bruger hashtagget om chikane og overgreb.

Hvis din flirt opfattes som overgreb, så er det altså ikke flirt, og du bør nok lige overveje din teknik. #MeToo hverken forbyder eller forhindrer mænd i at flirte, give komplimenter eller sige søde ting. Det er mænd selv, der skaber denne hindring.

Kære mand: Sådan flirter du uden at “lave en #MeToo”

#MeToo lærer os til gengæld at adskille flirt og chikane. #MeToo får kvinder til at sige højt og tydeligt, hvor den grænse går.

Hvis man (som mand) synes, at den grænse er svær at finde, så syntes man jo også det før bevægelsen satte gang i samtalen om grænser.

Det er ikke raketvidenskab

Lad mig være helt ærlig. Jeg synes, at #MeToo-bevægelsen er noget af det vildeste, jeg har været vidne til på ligestillingsscenen i min levetid.

Det er ikke første gang, at kvinder har fortalt om de her ting, men det er første gang, der bliver lyttet.

Tidligere har jeg, mine veninder, mine kolleger og andre kvinder fået at vide, at vi skulle få lidt hårdere hud, at den slags måtte man forvente, at det nok ikke var så slemt – eller tilsvarende.

Nu bliver de her beretninger pludselig taget alvorligt, og forhåbentlig betyder det, at vi i fremtiden ikke skal finde os i et klap bagi, fordi “boys will be boys”.

Carl-Mar Møller: Manden ved altid, hvornår han går over kvindens grænse

Så altså, hvis du ikke længere kan flirte efter #MeToo, så var det du havde gang i før næppe rigtigt godt.

Hvis det du selv opfattede som flirt, er noget kvinder ville kunne skrive #MeToo til, så var det ikke flirt.

Det er ikke en flirt at tage vildt fremmede mennesker på røven, brysterne, lårene eller andre steder.

Det er ikke flirt at åbne med “flotte patter” eller “skal vi kneppe?”.

Hvis #MeToo ændrer din måde at flirte på, så er det nok til det bedre. Det er faktisk ret rimeligt, at du lige tænker over, hvad du siger til hende den flotte, du har fået øje på i baren. Det bliver du ikke mindre mand af. Det lover jeg dig.

Emilie kaldte sig mandschauvinist. Nu har #MeToo gjort hende til feminist

Der er heldigvis rigtigt mange mænd, som kan finde ud af at flirte. Jeg møder dem ugentligt. Det burde ikke være raketvidenskab. Det burde ikke være svært at skelne mellem overgreb og flirt.

Er du alligevel helt på herrens mark, så kan du læse denne praktiske guide.

luk

Film, tv og serier

Vis flere nyheder