Foto/ Sanne Berg

Emma er en af verdens mest brugte modeller – men du aner nok ikke hvem hun er

Danske Emma Wang er en af verdens mest benyttede modeller.

Men selv om du sandsynligvis har set hendes ansigt før, så er det de færreste, der ved, hvem hun er.

28-årige Emma Wang er nemlig stockfoto-model.

Den type model, som får taget billeder i alle mulige hverdagssituationer, og som ender på forskellige hjemmesider, hvor reklamebureauer, aviser og netbrugere – ja faktisk alle – så kan købe adgang til at bruge dem.

Det lå ikke i kortene, at Emma Wang skulle blive model, og hendes hverdag minder på ingen måde om den tilværelse, som man normalt forbinder med livet som supermodel.

Lige nu bruger hun eksempelvis al sin tid på at søge arbejde som arkitekt, efter at hun blev færdiguddannet i sommer.

Alligevel hænger der billeder af Emma Wang i hele verden. Hun har opnået nærmest kultstatus i Polen og har sågar medvirket i en Lady Gaga-musikvideo uden selv at være klar over det.

Her får du historien om, hvordan helt almindelige Emma fra Aarhus i 2012 endte med at blive kåret som verdens mest benyttede model.

For lav til at blive model

Det var egentlig mest for sjov, at Emma Wang som 12-årig besluttede sig for at sende nogle feriebilleder ind til en modelkonkurrence i noget, som hed Børneavisen.

“Jeg har altid været typen, som har deltaget i mange konkurrencer. Indtil da havde det mest været tegnekonkurrencer, så jeg blev noget overrasket, da jeg vandt,” siger Emma Wang.

Som præmie fik hun en kontrakt med modelbureauet Casablanca Models, hvor hun arbejdede som ungdomsmodel for forskellige tøjmærker, som blandt andet blev bragt i bladet Vi Unge.

Croquismodel: ”Det er ikke mig som menneske, der er blottet. Det er min krop”

Efter et par år stod det dog klart, at Emma ikke havde nogen stor modelkarriere foran sig. Hun var ganske enkelt for lav.

Med en højde på 165 cm var hun ikke høj nok til at gå catwalk. I lang tid blev modelbureauet ved med at ringe hende op for at høre, om hun var vokset siden sidst. Men da der ikke ikke skete noget, gled modelkarrieren langsomt ud i sandet.

Det havde Emma Wang det egentlig fint nok med.

“Jeg har aldrig været den udfarende type eller haft den her drøm om at leve af at være model,” siger hun.

Da Emma Wang nogle år senere så en flyer hos sin lokale frisør, fik hun dog alligevel lyst til at puste nyt liv i modelkarrieren. På flyeren søgte den danske fotograf  Yuri Arcurs modeller til nogle kunstneriske billeder, og modellernes højde og alder var underordnet.

“Det viste sig hurtigt, at han tænkte noget mere kommercielt, men da jeg på det tidspunkt lige var startet i gymnasiet, havde jeg ikke imod at tage stockfotos,” forklarer Emma Wang.

Det virkede nemlig som det perfekte studiejob.

“Jeg kom ud at rejse meget, og så var det bare enormt sjovt. Når man tager stockfotos, bestemmer man jo selv, hvad man vil lave. Modsat mange highfashion-billeder skal det hele jo helst se så naturligt ud som muligt, og det kunne jeg ret godt lide,” siger hun.

Godt studiejob

I starten tænkte Emma Wang ikke så meget over hendes nye job. Pengene var gode, og hun fik en langt bedre timeløn end på den café, hun havde arbejdet på indtil da. I nogle perioder tjente hun mellem 400 og 500 kroner i timen.

“Jeg har altid elsket at klæde mig ud. Så for mig var det bare et job, som jeg syntes var sjovt.”

Emma havde ikke i sin vildeste fantasi forestillet sig, at hendes billeder ville blive så populære, som de blev. Faktisk regnede hun ikke med, at der overhovedet var nogen, som ville bruge dem.

Dengang jeg var ved at forsvinde

Men en dag så hun et billede af sig selv i vinduet til en køreskole, som lå lige ud til Strøget i Aarhus.

“Jeg tror stadig, at det hænger der. Det er bare blevet noget afbleget med tiden,” griner hun.

Derefter gik det stærkt.

Snart begyndte hendes venner at sende billeder fra hele verden, hvor Emmas ansigt prydede forskellige butiksvinduer.

Posted by Ida Bentholm on Friday, July 27, 2012

 

Hendes venner har næsten gjort det til en sport at spotte billeder af Emma, når de er ude at rejse.

“En af mine veninder blev næsten sur på mig, fordi hun ikke havde fundet et billede af mig, sidst hun var på ferie,” griner Emma Wang.

“Og så er der nogle af mine venner, som har fortalt, at de siger ‘hej’, hver gang de ser et billede af mig. Det synes jeg egentlig er ret hyggeligt at tænke på.”

Er det ikke mærkeligt at vide, at du hænger så mange steder ude i verden?

“Jo, selvfølgelig er det lidt mærkeligt, men jeg har efterhånden vænnet mig til det. Jeg undrer mig stadig over, at det lige præcis er mine billeder, som er så populære, når der findes så mange andre dygtige modeller i verden.”

I Skive' solcenters vindue!!

Posted by Julie Silverstein Markussen on Monday, July 26, 2010

 

Populær i Polen

Selv gætter Emma Wang på, at det er hendes lyse hår og naturlige smil, der har gjort hende så populær.

“Eller måske har det noget at gøre med, at man ikke hundrede procent kan bestemme min nationalitet,” siger hun.

Om ikke andet er der i hvert fald mange mennesker verden over, som har valgt at trykke download ved hendes billeder.

Posted by Christine Nelson on Monday, July 19, 2010

 

De sidste ti år har der eksempelvis hængt mange billeder af Emma i Polen,  hvilket har betydet, at hun af og til får begejstrede beskeder fra polakker, som har fundet frem til hendes Instagram-profil. Denne polske artikel skildrer det detektivarbejde, som journalisten måtte lave for at opspore Emma Wang.

“De skriver, at de er glade for at finde ud af, at jeg er et menneske, og så spørger de, om jeg kan få lov at gå i fred på gaden i Danmark. De tror, jeg er en stjerne, hvilket jeg jo slet ikke er.”

Fortryder intet

Lige nu ligger der næsten 10.000 billeder af Emma Wang på forskellige hjemmesider. Billeder som hun slet ingen kontrol har over.

Alligevel har hun aldrig fortrudt sin stockmodel-karriere.

“Egentlig synes jeg, at det er fint lille bevis for, at man ikke behøver at leve op til standardkonventionerne for at blive model. For det er verden ligeglad med,” siger hun.

”Når jeg siger, at jeg er model, kigger folk mærkeligt på mig”

Det eneste, hun måske fortyder, er, at hun ikke var mere business-minded, dengang hun startede som stockfotomodel. For selv om der hænger billeder af hende i hele verden, er det ikke noget, som hun er blevet rig på.

“Da jeg gik i gymnasiet, vidste jeg jo slet ikke, hvor mange penge der kunne være i det her.”

Da hun dengang var timelønnet, er det kun fotografen, som har tjent penge, hver gang hendes billeder er blevet downloadet.

“Og det kan jeg selvfølgelig godt ærgre mig lidt over. Omvendt har jeg ikke manglet noget, mens jeg studerede, og har aldrig været nødsaget til at tage lån i banken.”

Posted by Ida Bentholm on Friday, July 27, 2012

 

I dag arbejder Emma Wang stadig som model. Hun er tilknyttet modelbureauet Le Management og har indledt et samarbejde med fotografen Sanne Berg, som hun tager stockfotos sammen med.

Camilla ramte guld med sin startup. Nu vil hun revolutionere studielivet

Det er stadig ikke drømmen at være model på fuldtid, men hun bliver ved, så længe hun synes, det er sjovt. Og så er hun blevet mere bevidst om det økonomiske.

“Sanne og jeg har lavet den aftale, at vi deler gevinsten, hver gang et billede bliver solgt. På den måde ser vi det lidt som en pension for os begge, hvis vi kan tage nogle billeder, som er tidsløse nok til, at folk også har lyst til at bruge dem om ti år.”

luk

Film, tv og serier

Vis flere nyheder