Foto/ Sofie Mathiassen/Scanpix Denmark

Du bliver straffet på dine dagpenge, hvis du arbejder et år i USA

Du skal passe på med at arbejde i udlandet, hvis du vil have ret til dagpenge i Danmark.

Fremover skal du nok genoverveje din beslutning, hvis du tænker, det kunne være fedt at arbejde mere end et år uden for Europas grænser.

I hvert fald hvis du gerne vil kunne komme på dagpenge, når du kommer hjem.

For en ny skatteaftale, der lige er landet, betyder, at hvis du har opholdt dig uden for EU i syv af de eneste otte år, så har du ikke ret til dagpenge.

Så skal du istedet på integrationsydelsen, der er langt langt lavere.

Reglerne kan spænde ben for unge

Det kan særligt ramme unge, der tidligt i karrieren tager udlands for at styrke deres internationale erfaring, mener man i foreningen Danske A-kasser.

“Det er ikke en særlig klog lov og det er heller ikke særligt retfærdigt,” siger formand Torben Poulsen.

Efter 200 ansøgninger har Ludvig fået et job: Her giver han sine bedste råd videre

Det er godt nok sådan, at er man studerende i udlandet, sidestilles det med ophold i Danmark. Men det kan stadig blive problematisk for udlandsstuderende – for mange bliver nemlig efter at have læst i udlandet og arbejder, har Information tidligere berettet,

Og det er dumt at lave de her regler, eftersom regeringen tidligere har udtrykt ønske om, at unge uddanner sig og arbejder mere i udlandet, mener Torben Poulsen.

“Rigtigt mange unge vil gerne ud i verden og styrke deres evner. Eksempelvis når de lige er blevet færdiguddannede. Det her er helt ude af trit med vores ønsker om et fleksibelt arbejdsmarked, og om at de unge skal få erfaringer i udlandet,” siger han.

Her er de jobs, hvor du scorer kassen – og dem, hvor du ikke får en rød reje

Torben Poulsen mener, det er et forsøg på at slå ned på udlændinge og flygtninge, som nu rammer de unge danskere.

“Man skyder fuldstændig med spredehagl. Det er drønhamrende ærgerligt, at vi igen ser lovgivning, der vil dæmme op for udlændinge, som utilsigtet rammer andre,” siger han.

I 2014 anslog Danske Arbejdsgiveres nyhedsbrev Agenda, at cirka 84.000 danskere arbejdede i udlandet. Og en stor del af dem bor i USA, lød det.

Venstres skatteordfører, Louise Schack Elholm, mener ikke, at man utilsigtet vil ramme en forkert gruppe med forslaget.

“Man skal bidrage til samfundet for at kunne få af samfundet. Det er klart. Men jeg mener ikke, det vil ramme skævt,” siger hun.

Er det ikke underligt, at man gerne vil have danskere til at arbejde i udlandet, men så straffer dem?

“Vi er positive over for, at folk tager til udlandet og arbejder. Men hvis de bliver udstationeret, så har de vel også et arbejde at komme tilbage til,” siger hun.

“Det skal jo ikke være sådan, at man bare rejser ud og så stadig kan vende tilbage og få goderne i Danmark, hvis man ikke betaler for dem,” siger hun.

Så der er en risiko for, at man rammer nogen?

“Ja, men grundlæggende vil man stadig få holdt hånden under dem med kontanthjælp eller integrationsydelse. Dem, der bliver ramt af det, er eksempelvis danskere, der kommer tilbage efter ikke at have været i arbejde eller betalt noget ind,” siger hun.

Det kigger cheferne på når de vurderer din jobansøgning

Hun anerkender, at lovforslaget har til hensigt eksempelvis at dæmme op for udlændinges lyst til at flytte til Danmark. Men understreger også, at regeringen vil lytte til indsigelser, når lovforslaget bliver sendt til høring.

FORMAT har også spurgt efter en kommentar fra Finansminister Kristian Jensen, der har været Venstres chefforhandler på skatteaftalen. Han er ikke vendt tilbage inden deadline.

luk

Film, tv og serier

Vis flere nyheder