Foto/ Ritzau/Jesper Stormly

Flere unge tager kokain for at klare hverdagen

Misbrugsekspert fortæller her, hvordan du kan se, om dit forbrug har taget overhånd.

Synes du, at det virker til, at køen til toiletterne for lige at trække en bane af den kridhvide sne bliver længere? Så er den faktisk god nok.

For en ny undersøgelse fra Sundhedsstyrelsen viser, at unge i dag lokkes af de kemiske pulverbaner som aldrig før. Det fremgår af rapporten, at ved årtusindeskiftet havde 2,1 procent af de 16-34 årige prøvet at tage kokain.

Sidste år var tallet steget til næsten det dobbelte med 3,9 procent.

Dianas mand fik seks års fængsel for våben og narko. Hun elsker ham stadig

Og stofferne, der tidligere tilhørte weekendernes udskejelser og hardcore narkomaner, har også sneget sig ind på arbejdsmarkedet. Det fortæller Isabella Koppel, som er daglig leder hos Novavi Stofrådgiving, en del af Fonden Novavi, som er Danmarks største udbyder af alkoholbehandling.

“I vores anonyme stofrådgivning har vi folk, som ellers er ret velfungerende, men som lige pludselig skal have kokain i hverdagene for at kunne yde på arbejdspladsen,” siger Isabella Koppel.

Det er svært at styre misbruget

Og selvom du måske selv er tryg ved dine evner til at holde narkorusen til festerne, så er mødet med den sammenrullede halvtredser og et halvfedtet spejl for flere starten på et misbrug, der ikke er til at holde snor i.

“Risikoen er jo, at når du først er begyndt at feste på kokain, så kan du slet ikke feste uden. Så synes du, at det hele bliver lidt leverpostejsfarvet,” siger Isabella Koppel, der også fortæller, at antallet af folk, der eksperimenter med stoffer formentlig er højere, end hvad undersøgelser siger.

“Jeg ved ikke, hvordan man kan finde ud af, hvor mange der er, men jeg tror helt klart, at der er flere, end der bliver registreret. Tallene er meget usikre,” siger hun.

Eksklusivt interview med Escobars elskerinde: ’Narcos’ er forfærdelig fiktion

Det er nemlig et fåtal af unge, der tør stå frem med deres forbrug, og endnu færre orker at høre på formaningen om, at “det er dødfarligt”.

Men et længerevarende forbrug af kokain er dødfarligt, og noget som skal tages alvorligt.

“Det er fysisk farligt, fordi du overbelaster dit hjerte for forhøjet blodtryk, og du kan få hjerneblødninger, men det er også psykisk rigtig farligt, for du kan få en stofudløst psykose, eller du kan få angst og depression,” siger Isabella Koppel.

Casper blev fucket op af en bande, endte som hjemløs, var afhængig af coke og fik en pladekontrakt som rapper. Her er han i dag

Der er ifølge Isabella Koppel nogle klare tegn på, at dit kokainforbrug skal til at kende sin besøgstid, hvor det ifølge Koppels egne ord går fra et “rekreativt forbrug til skadeligt forbrug”.

I dag vil jeg ikke

Hvis du egentlig tænkte, at du ikke behøvede at tage en bane i dag, men slet ikke kan lade være, når det kommer til stykket, så er det et problem, understreger Isabella Koppel.

“Når man har besluttet sig for ikke at tage det, men gør det alligevel. Det er jo første tegn på, at så har man et problem. For så har trangen taget over,” siger hun.

Hvis du ikke kan arbejde uden

Det er også farligt, hvis du tror, at du ikke kan klare dig uden stofferne.

“Når man synes, at man har behov for at tage det for at præstere på arbejdsmarkedet, så er det alvorligt,” siger Isabella Koppel.

Når det egentlig er noget andet, som trykker

Og endelig, hvis du bruger stofferne, fordi du faktisk bare er skide ked af det.

“Det er især farligt, hvis man tager et stof for at flygte fra noget, så man bruger det som selvmedicinering,” siger Isabella Koppel.

 

Har du selv mistanke om, at dit forbrug af stoffer har taget overhånd, så er alle danske kommuner forpligtet til at tilbyde dig en behandlingsform inden for 14 dage. Der kan man ringe  direkte til sin kommune eller kontakte en af landets mange stofrådgivningscentre.

 

luk

Film, tv og serier

Vis flere nyheder