Videnskaben har talt: Dig og din bedste ven tænker ens

Når du har brugt lang tid sammen med din ven, føles det næsten, som om I kan læse hinandens tanker. Måske får I den samme idé på det samme tidspunkt. Øl, for eksempel.

Det er ikke indbildning.

Mennesker, der er tæt på hinanden, tænker så ens, at det kan måles på hjernescanninger, viser en ny undersøgelse udgivet i det anerkendte tidsskrift Nature Communications.

Venskab testet med dovendyr

Man ved allerede, at venner i reglen ligner hinanden, når det kommer til højde, fysisk form, religion, politisk standpunkt, etnicitet og uddannelsesniveau. Den nye undersøgelse vil svare på, om lighederne rækker ud over de sociale og kulturelle fællesskaber.

”Opfatter vi, reagerer vi og fortolker vi også verden på en måde, der minder mere om vores venner?” siger chefforskeren bag projektet, Carolyn Parkinson.

LÆS OGSÅ: Du ved, I er bedste venner, når…

Forskerne kortlagde venskaberne blandt 279 studerende. Så viste de en række videoer for 42 af de studerende og målte deres respons på en hjernescanning.

Videoerne aktiverede testpersonernes følelser, fra begejstring til irritation. De blev blandt andet udsat for en musikvideo, en scene fra den kritiske dokumentar om fødevareindustrien ’Food Inc.’ og et klip med et dovendyr.

Lige børn leger bedst

Scanninger af to venner viste sig at have flere ligheder end scanninger af to vilkårlige personer.

Ikke nok med det. Resultaterne afslørede, hvor tætte venner testpersonerne var:

LÆS OGSÅ: Flere unge tager kokain for at klare hverdagen

”Venner reagerede mere ens end personer, der er venner af venner, som igen reagerede mere ens end venner af venner af venner,” siger Thalia Wheatly fra forskergruppen.

Selv hvis forskerne tog alle demografiske fællestræk ud af ligningen, viste scanningerne en slående lighed.

Man ved stadig ikke, hvorfor venner tænker ens. Er det, fordi vi vokser sammen, eller fordi vi bare vælger at hænge ud med folk, der ligner os selv? I sit næste studie vil Carolyn Parkinson angiveligt undersøge, om vi også tænker ens, før vi møder vores venner.

luk

Film, tv og serier

Vis flere nyheder