Foto/ Privatfoto

Hvis Alexander skulle springe ud for at få sin HPV-vaccine, havde han ikke fået den

Sundhedsstyrelsens beslutning om kun at give HPV-vacciner til bi- og homoseksuelle drenge skaber problemer for både læger og vaccinemodtagere.

18-årige Alexander Hedegaard har lige fået det første stik af HPV-vaccinen.

Det har han fået, fordi gruppen af danske unge, der bliver gratis vaccineret, ikke længere kun omfatter unge piger, men også homo- og biseksuelle drenge mellem 15 og 19 år.

Du kan nu lyve dig til en gratis HPV-vaccine

Alexander Hedegaard er glad for, at han nu kan blive beskyttet mod de sygdomme, som HPV-virussen kan føre med sig. Men han frygter, at andre unge drenge mellem 15 og 19 år, ikke kommer til at få vaccinen, hvis de endnu ikke er afklarede om deres egen seksualitet – og har fortalt omverdenen om den.

Selv ville han ikke have haft modet til at få vaccinationen hos sin læge, hvis han ikke allerede var sprunget ud.

Det har han fortalt om i Avisen Danmark,

Da FORMAT ringer til ham, forklarer han hvorfor.

“Man skal være klar til at springe ud, når man gør det. Det ville en vaccine ikke være grund nok til for mig. Jeg ville være bange for, at lægen sagde det videre til min mor, hvis jeg tog op og fik vaccinen, før jeg var sprunget ud,” siger Alexander Hedegaard.

Han forestiller sig også, at det for unge drenge, der endnu ikke er sprunget ud, kan være grænseoverskridende blot at skulle bestille en tid til vaccination hos lægen. For allerede i telefonen skal man fortælle om sin seksualitet.

Jeg er 21 år gammel og jomfru – hvorfor skal jeg skamme mig over det?

“Jeg kunne godt forestille mig, at det var et problem for nogen. Selv om jeg, nu hvor jeg er sprunget ud, er meget åben om min seksualitet, så var det da lidt mærkeligt at skulle sige i telefonen, at jeg er homoseksuel. Det er ikke en information, man er vant til at skulle give videre for at komme til lægen.”

Skeptiske læger

Flere praktiserende læger har også været kritiske over for, at vaccinen kun bliver givet til homo- og biseksuelle drenge.

De er skeptiske over, at de er forpligtet til oplyse forældrene til de mindreårige om, at deres sønner har ladet sig vaccinere. På den måde kan lægerne afsløre sine patienters seksualitet mod deres ønske.

“Vi mener, alle drenge bør vaccineres. Men så længe, det kun er drenge, der har sex med drenge, der får tilbudt vaccinen, kan lægerne komme i klemme mellem etik og lovgivning. Hvad er moralsk rigtigt, hvis en 15-årig henvender sig og ikke ønsker at involvere forældrene. Uanset hvad juraen siger, så har vi et problem,” siger Anders Breich, der er formand for Dansk Selskab for Almen Medicin, til Avisen Danmark.

Det er dog muligt for homo- og biseksuelle drenge at på HPV-vaccinen uden deres forældre bliver involveret. Det kan man på Aidsfondens checkpoint i Aarhus, Odense og København.

Hvorfor kan jeg ikke finde nogen at bolle, når mine mandevenner vælter sig i tilbud?

luk

Film, tv og serier

Vis flere nyheder