Foto/ Mads Joakim Rimer Rasmussen/Ritzau Scanpix

Efter opråb fra studerende: Nu gør universiteterne noget ved krænkelser

48 anonyme kvindelige studerende fra fem danske universiteter har skrevet et åbent brev til deres rektorer.

Et brev, hvor de gør opmærksom på, at de oplever sexisme og seksuelle krænkelser i deres studieliv.

“Vi oplever det i forskellige grader; i undervisningslokalerne, på gangene, til vejledning, i eksamenssituationer og på kollegierne – og det er et problem i vores relationer til ansatte, vejledere og medstuderende,” står der blandt andet i brevet.

De 48 kvindelige studerende er dog langt fra alene med disse oplevelser. Overfor TV 2 bekræfter Sana Mahin Doost, der er forkvinde for Danske Studerendes Fællesråd, at sexisme og krænkelser er et stort problem på alle landets universiteter.

“Vi får løbende hændelser fra kvinder og mænd – men også fra forældre, som er bekymrede for deres børn, som har oplevet noget krænkende på den ene eller anden måde,” siger hun til TV 2.

Fem universiteter vil undersøge omfanget af sexkrænkelser. Tre ved det ikke endnu

Sammen med de 48 kvindelige studerende opfordrer hun derfor universiteterne til at begynde at tage problemet alvorligt. Eller som der står i det åbne brev:

“Vi ønsker, at der skabes synlighed omkring de oplevelser, vi har i vores daglige gang på universitetet, så vi ikke står alene.”

Sætter undersøgelse i gang

Det åbne brev kommer, efter at studerende på DTU i sidste uge hængte plakater op på universitetets gange med vidnesbyrd fra studerende om seksuelle krænkelser og sexistisk optræden fra medarbejdere, medstuderende og eksterne censorer.

Ved en rundringning til landets otte universiteter, kunne FORMAT blandt andet afslører, at det ikke er alle universiteter, som undersøger omfanget af sexchikane eller overgreb.

Studerende sagde fra over for sexchikane – så blev deres protest stoppet

Men nu sker der endelig noget.

Til avisen Information forklarer rektorerne fra RUC, Københavns Universitet og DTU, at de nu vil gøre en aktiv indsats for at få bugt med sexisme og seksuelle krænkelser.

“Vi vil meget gerne samarbejde om at implementere initiativer og tiltag, der skal afdække omfanget, men også hjælpe de studerende, der er berørt af nogen som helst former for chikane,” siger rektor på RUC, Hanne Leth Andersen, blandt andet til Information.

Og i en pressemedelelse skriver direktør for Danske Universiteter Jesper Langergaard at de i samarbejde med De Studerendes Fællesråd vil sætte gang i en undersøgelse, der skal afdække studerendes oplevelser af seksuel chikane på universiteterne.

luk

Film, tv og serier

Vis flere nyheder