Film fra Sydkorea er alt, du har brug for. Foto/ Magnolia Pictures, MPRM, Pan Media, Tartan Films

De 10 største mesterværker fra landet, der giver Hollywood baghjul

Sydkorea er mere end vinter OL og K-Pop.

Faktisk er nogle af de bedste film de seneste år kommet ud af landet.

Filmguide: 20 komedier der er så sjove at du faktisk gider at streame dem

Du tænker måske, at koreansk film virker fjernt. Og du orker måske ikke, at de snakker et sprog, du ikke forstår.

Men det vender du dig til. Og de fleste film fra Sydkorea er slet ikke så mærkelige. Faktisk minder de om danske film – især sort humor er noget, vi deler. Og så er de dygtige til at lave både actionfilm, thrillers og lorteuhyggelige gysere.

Her er 10 film fra landet, du bliver nødt til at se.

‘Oldboy’Foto/ Tartan Films

‘Oldboy’ (2003)

Den her film kickstartede koreansk films guldalder. Den handler om en mand, der kidnappes – umiddelbart tilfældigt – og sidder i isolation i 15 år. Indtil han løslades ud af det blå.

Instruktøren bag er Chan-Wook Park og fælles for alle hans film – og stærkest i thrilleren ‘Oldboy’ – er en kompromisløs, kynisk uforudsigelighed, der aldrig behager, men altid gør dybt indtryk.

‘The Wailing’ (2016)

En anden hit-instruktør er Hong-Jin Na. Det her kan meget vel være de seneste års bedste gyserfilm. Vi følger en akavet familiefar og politibetjent, der pludselig må opklare en række brutale mord i sin søvnige hjemby.

Gennem næsten tre timer sniger den sig fra at være en små-komisk provinskrimi til at være en sjæleforstyrrende oplevelse, du ikke kan ryste af dig.

‘A Tale of Two Sisters’ (2003)

Sydkoreansk gys kan noget specielt. De eksemplificeres perfekt i denne film af Jee-woon Kim, der er baseret på et folkesagn, hvor to småskøre søstre både må håndtere en led stedmoder og et hjemsøgende spøgelse.

Filmen er mere end gåsehud og jump scares – den er også en fortælling om dysfunktionelle familieforhold-

‘A Tale of Two Sisters’Foto/ Tartan Films

‘Mother’ (2009)

Endnu en thrillerfilm, denne gang af en anden koreansk darling, instruktøren Joon-ho Bong.

‘Mother’ – ej af forveksle med Darren Aronofskys fejlskud fra sidste år – følger en midaldrende kvindes private efterforskning for at rense sin søns navn. Det lyder tørt, men filmen er mærkværdigt grineren.

‘Train to Busan’ (2016)

Der er zombieudbrud i Sydkorea, og en far må redde sig selv og sin fremmedgjorte datter på en hæsblæsende, blodig togtur.

‘The Handmaiden’ (2016)

Denne mindfuckende body horror-thriller af Chan-Wook park tager røven på dig gentagne gange. Den er smuk, uforudsigelig og mystisk, som kun en film fra en anden kultur kan være det.

Den handler om en bedrager-duo, der har planlægger at svindle en ung, rig kvinde ved henholdsvis at gifte sig med hende og blive hendes kammertjener.

‘The Host’Foto/ Magnolia Pictures

‘The Host’ (2006)

‘The Host’ beviste, at sydkoreanske film er mere en psykologiske thrillers og horror. Landet magter også monsterfilm, der – i modsætning til lignende genrefilm fra Hollywood – formår at blande monster-gys med helstøbte karakterer og passende jokes.

‘The Chaser’ (2008)

Hong-Jin Na har lavet den her film med en af filmhistoriens mest usympatiske hovedpersoner: en ludfattig pimp og tidligere politibetjent, der forsøger at opspore sine “ansatte”, som er forsvundet. Den er grim, fascinerende og totalt opslugende.

Voldtægtsanklaget sportslegende står til at vinde en Oscar

‘Memories of Murder’ (2003)

Den her Joon-ho Bong-film er ‘Mystic River’ på steroider. På overfladen en detektivfortælling, der spænder flere generationer, men i virkeligheden meget mere. Det er en uromantisk skildring af politiarbejde, apati og at være fucking dårlig til sit job.

‘The Good, The Bad, The Weird’ (2008)

Instruktør Jee-woon Kim har lavet den asiatiske version af en Tarantino-film.

Den her pendant til Clint Eastwood-filmen af (næsten) samme navn er vanvittig. Den følger to skurke med et skattekort, der flygter fra både den japanske hær og kinesiske banditter.

‘The Good, The Bad, The Weird’.Foto/ Tartan Films
luk

Film, tv og serier

Vis flere nyheder