Foto/ Eric Ward/Unsplash

Nu kan robotter forudsige hjerteanfald ved at scanne dine øjne

Kunstig intelligens er fremtiden i lægevidenskaben. Og det er ikke engang bare en skøn tanke.

Ved hjælp af kunstig intelligens er det nu muligt at regne ud, hvor stor chance du har for at blive ramt af et hjerteanfald.

Det skriver mediet The Verge.

Google har udviklet en maskine, som ved at scanne det bagerste af dine øjne præcist kan sammensætte data om din alder, blodtryk og rygevaner, kan regne sig frem til, hvor godt dit helbred er.

Det lyder lidt skørt – men der er åbenbart nogle tætte blodkar bagerst i dine øjne, som kan give et meget præcist billede af din helbredstilstand. Og det er det, maskinen udnytter. Det giver nemlig et utroligt præcist billede af, hvordan hele dit hjerte-kar-system har det.

Ifølge forskere, der har publiceret en solid videnskabelig rapport i lægeskriftet Nature er maskinen mindst lige så effektiv som de metoder, lægevidenskaben bruger i dag.

Sexrobotterne er på vej, og det er vi nødt til at tale om

Maskinen fungerer ved at Google har fodret algoritmen i den kunstige intelligens med medicinske rapporter fra 300.000 patienter. Derefter har den igennem såkaldt deep learning analyseret dem og fundet mønstre, der peger på, hvad din risiko for at få en hjertesygdom er.

Hvis du synes det lyder blæret, så er det med god grund.

Opfindelsen er nemlig bare ét skridt på vejen til at gøre kunstig intelligens til en langt større del af moderne lægevidenskab.

Og ifølge eksperter kommer robotterne uundgåeligt til at hjælpe lægerne endnu mere fremover.

Herhjemme arbejder forskere også på at bringe robotter ind i lægernes hverdag. SDU Robotics har blandt andet lavet en robot, der kan hjælpe læger med at sy patienter sammen igen på operationsbordet.

Kan et hologram erstatte min kone?

I USA har amerikanske selskab IBM har lavet den kunstige intelligens Watson, der er blevet kaldt verdens bedste læge. Den kan ud fra millioner af rapporter, som den hare læst, diagnosticere kræft og foreslå behandlingsforløb.

Men der er også store problemer med Watson, har Ingeniøren skrevet. Kort forklaret så foreslår den i flere tilfælde behandlinger til kræftpatienter, der er helt hen i vejret. Og det er særligt danske læger frustrerede over.

Selv om robotterne er godt på vej til overtage alle lægernes job, er der altså også lang vej igen.

Dræberrobotterne kommer – og vi skal være bekymrede

luk

Film, tv og serier

Vis flere nyheder