Netflix har rebootet ‘De Fantastiske Fem’. Det er fabuløst og forfriskende

Det originale ‘Queer Eye for the Straight Guy’ (på dansk: ‘De Fantastiske Fem’) er et simpelt men genialt koncept: Fem fabuløse homoer med styr på livsstilen giver en håbløs hetero et drys queerness og en makeover:

En ny stil, et nyt hjem og en lektion i, at man godt må være både blød og forfængelig, selvom man er straight.

Hvornår stopper Hollywood med at diskriminere homoseksuelle skuespillere?

Nu har Netflix genoplevet serien og streget ‘for the Straight Guy’ fra titlen. I det nye program er det meste ved det gamle, men i samfundet udenom har meget forandret sig.

Identitetspolitik er et brandvarmt emne, køn og seksualitet er blevet flydende størrelser, og den traditionelle maskulinitet er under pres.

Norges Petra hedder Line, og du bør se hendes program om kroppen

Derfor er genfødslen af ‘Queer Eye’ kærkommen. Igennem godt, gammeldags makeover-reality sætter fem flinke millennials den moderne mand under lup, og det er en gennemført opløftende oplevelse at se med.

Her er tre ting, vi har lært af det nye ‘Queer Eye’:

Mænd har brug for et rum at være sårbare i

Det gamle ‘Queer Eye’ gik for det meste ud på at presse underholdningsværdi ud af heteromænd, der gik grimt klædt, boede grimt og havde ringe sociale evner.

Bevares, det gør det nye ‘Queer Eye’ også.

Men i stedet for kun at latterliggøre tager de fem værter problemerne seriøst som det, de er: symptomer på noget større og mere alvorligt. Mange af deltagerne er nemlig ikke bare usoignerede og socialt akavede. De er ensomme og plaget af lavt selvværd.

Kamaro, hvis ekspertise egentlig er “culture”, men som fungerer som en slags life coach, opfordrer venligt men bestemt mændene til at åbne op om deres selvværd, og det er befriende at se mænd tale om følelser på deres egne præmisser.

Det er godt at få stillet de dumme spørgsmål

“Let’s unpack that!” siger de fem værter med det største overskud i verden, når deres makeover-ofre får sagt noget homofobisk – bevidst eller ubevidst.

Da 57-årige Tom spørger en af værterne, hvem der er kvinden i hans ægteskab, forklares det på mest pædagogiske vis, hvorfor den slags spørgsmål er problematiske.

7 ikoniske serier, der er vildt upassende i dag

Hos den religiøse far til seks, Bobby, tackles homofobi i kristendommen, og hos den hvide politibetjent Cory åbner den sorte vært Kamaro op for en diskussion om politivold.

Det er effektiv brobygning pakket ind i et program om skjorter med print og lækkert hår.

Det handler ikke længere om seksualitet

… det handler om at være mand.

Det originale ‘Queer Eye’ var første gang, homoseksuelle mænd fik lov at være sig selv på tv. Som overdrevent flamboyante, bitchy dyr i en tv-zoo gav de masserne indblik i bøssekultur. Det var mest af alt underholdende.

I dag handler ‘Queer Eye’ ikke om seksualitet. Det handler om at være mand. Mens kvindebevægelsen kører på sin fjerde bølge og har fået ny luft under vingerne efter #MeToo, er der få steder, hvor man debatterer, hvordan man er mand.

6 Netflix-film vi glæder os til i 2018

Dét giver ‘Queer Eye’ os. Værterne søger åbenlyst at gøre op med toxic masculinity ved at lære deltagerne at snakke om sig selv på en måde, de ikke har kunnet før. Og den slags åbne og medfølende debat om maskulinitet er tiltrængt.

luk
Vis flere nyheder