Modelfoto Foto/ Unsplash/ Kinga Chehewicz

Ondt i hjertet? Sådan kommer du over dine kærestesorger

Der er ingen nemme løsninger, når det kommer til kærestesorger.

Men der er alligevel nogle ting du kan gøre for at lindre den ulidelige smerte.

Vi har rådført os med en psykolog, en hjerneforsker og en psykoterapeut med indsigt i emnet. Her giver de deres ti bedste råd.

“Kærestesorg er nok den mest undervurderede form for sorg der findes”

Vær god ved dig selv

“Når du har kærestesorg, gennemgår du fire faste faser, mens din krop forsøger at rekalibrere sig selv. Når du har mistet en person, som du har været tæt knyttet til, vil du naturligt mangle den biologiske stimulation af tilknytningshormonet oxytocin. Mange beskriver, at man næsten får en form for abstinenser,” siger psykolog og hjerneforsker Dea Siggaard Stenbæk.

“Derfor kan du med fordel forsøge at narre din krop til at frigive oxytocin på en anden måde. Tag nogle varme bade, omslut dig selv i et varmt tæppe eller sæt noget beroligende musik på. Forsøg at blive din egen omsorgsperson.”

Drop al kontakt

“Slet ham eller hende på Facebook og undgå at sende beskeder til personen. Hvis du bliver ved med at holde liv i håbet, tager det meget længere tid at komme dig over din sorg,” siger psykoterapeut Winnie Haarløv, der har skrevet en bog om kærestesorg.

 

Dont Text Him Break Up GIF by Gabriella Sanchez - Find & Share on GIPHY

Undgå byturene

“Der er mange, som tror, at man skal skynde sig at tage i byen for at finde en anden, når man har kærestesorger. Men hvis du begynder at drikke dig i hegnet hver weekend, tager stoffer eller går amok i flødeskumskager, udskyder du blot den sorg, du har indeni,” siger Winnie Haarløv.

Det er okay at være ked af det

“Det er vigtigt at huske, at tanker og følelser ikke er noget, vi er, men noget vi har. Det er helt natuligt at være ked af det efter et brud, men betragt dine følelser som en tone, der bliver slået an. I starten er de meget kraftige, men så klinger de ud,” siger Dea Siggard Stenbæk.

De her bøger skal du læse, hvis du har kærestesorger 💔

Dyrk sorgen

“Lad være med at undgå steder eller ting, som minder dig om din kæreste. Dyrk i stedet din sorg og opsøg dem aktivt. Det vil føles ubehageligt i starten, men med tiden vil følelsen gå væk af sig selv,” siger Adriana del Palacio Gonzalez, der er postdoc på Psykologisk Institut ved Aarhus Universitet.

Brug dine venner

“Når man har kærestesorg, har man brug for at tale om det hele tiden. Det kan være en stor hjælp at få talt med sine venner om det, men behandl dine venskaber med respekt. Aftal med dem på forhånd, hvor lang tid de har lyst til at lytte til dig,” siger Winnie Haarløv.

Her er de sjoveste og skøreste beskeder, folk har sendt til deres ekskærester

Fortæl din omverden, at du har kærestesorger

“Man burde opfinde et sørgebind, hvor der står: ‘Jeg har kærestesorger.’ Hvis du er ærlig om, at du har det lidt hårdt, er der ikke nogen, som kigger skævt til dig, hvis du hænger lidt med snuden og ikke har lyst til at være festens midtpunkt,” siger Winnie Haarløv.

Break Up Love GIF by Christina Lu - Find & Share on GIPHY

Vend sorgen til noget positivt

“Det kan være svært at overskue, mens du er i det, men faktisk hjælper det, hvis du bevidst reflekterer over og analyserer, hvad der er sket. Kast dig ikke ud i det med det samme. Giv din hjerne tid til at falde til ro, men du kan få meget ud af de erfaringer, du har gjort dig, i dine fremtidige relationer,” siger Adriana del Palacio Gonzalez.

Vær tålmodig

“At have kærestesorger er ligesom at få et blåt mærke. Det kan blive ved med at gøre ondt i lang tid, men til sidst forsvinder det. Det er ikke til at sige, hvor lang tid det tager. Det kan tage mellem tre og seks måneder – nogle gange længere. Men sørg for, at dit liv ikke går helt i stå imens,” siger Winnie Haarløv.

Nu breder sorggrupperne for folk med kærestesorg sig til resten af landet

Søg hjælp

“Vær opmærksom på, hvor i sorgprocessen du er. Det er helt normalt at føle sig ked af det, men hvis der overhovedet ikke er sket en udvikling i løbet af de første tre til seks måneder, og du er ved at gå til af sorg, så kan det være en god ide at søge professionel hjælp,” siger Dea Siggard Stenbæk.

Break Up GIF by GIPHY Studios Originals - Find & Share on GIPHY
luk

Film, tv og serier

Vis flere nyheder