Foto/ Bax Lindhardt/Scanpix Denmark

Derfor snakker vi faktisk slet ikke nok om vejret

Der er en god grund til, at vejret er danskernes go-to-emne, når der skal smalltalkes. Faktisk bør vi tale endnu mere om vind og vejr, mener ekspert.

Det er koldt udenfor. Og det kan vi danskere godt lide at minde hinanden om, når vi taler ventetiden ihjel ved bussestoppestedet.

Men hvis man savner mere stimulerende smalltalk, så har man misforstået formålet med smalltalk, siger Birgitte Sally, der har skrevet flere bøger om smalltalk og afholder kurser og foredrag om emnet.

“Smalltalk har en særlig funktion, som handler om at tage kontakt til andre mennesker og skabe relationer. Det er ikke indholdet, der er vigtigt,” siger hun.

“Der sker en masse ubevidste processer, mens vi står og snakker om vejret. Vi iagttager hinandens kropssprog og mimik og prøver at finde ud af: Er det her et menneske, jeg vil? Og vil det her menneske mig? Vi skal egentlig bare sige et eller andet, fordi det ville være så akavet at stå og kigge på hinanden og smile i stilhed.”

Wow, du ser godt ud: Sådan ser danskerne ud før og efter et kompliment

Men danskerne er ifølge Birgitte Sally notorisk reserverede og dårlige til at smalltalke, fordi vi er bange for at blive afvist og for at være banale.

“Vi vil gerne virke kloge, når vi møder andre mennesker, men smalltalk handler om modet til at sige noget banalt. Vi nærmer os hinanden gennem det banale og ufarlige, fordi det minimerer risikoen for at blive afvist. Så kan det blive dybere derfra, fordi man pludselig opdager en fælles interesse,” siger hun.

“Vi danskere tager det alt for alvorligt og tror, at vi skal være venner for livet, hvis vi snakker sammen i to minutter. Vi er ikke så gode til de overfladiske snakke, som amerikanerne er knalddygtige til.”

Så selvom man godt kan have den oplevelse, vi snakker alt for meget om vejret, så mener Birgitte Sally, at det nærmere forholder sig omvendt. Vi skal smalltalke meget mere med hinanden, for det er forudsætningen for, at vi overhovedet kommer hinanden ved. Og vejret er et godt sted at starte.

“Når vi smalltalker, taler vi om det, vi har tilfælles her og nu. Og vejret er et godt emne, for når vi ikke kender hinanden, er det et af de få emner, vi har tilfælles,” siger Birgitte Sally.

“I princippet er det ligegyldigt, hvad man taler om, men det afhænger af konteksten. Det vil være mærkeligt, hvis jeg henvender mig til en fremmed i Brugsen og taler om kajakroning. Men det vil ikke være mærkeligt, hvis vi kigger på den samme vare, og jeg siger: Hold kæft et godt tilbud!”

Træt af regn og blæst? Her er 10 destinationer til under 1500 kroner

Det vigtigste er at vise, at man vil sin samtalepartner, siger Birgitte Sally. Det kan man blandt andet gøre ved at give lidt af sig selv.

“Det er ikke nok bare at konstatere, at ‘nu er det koldt igen’. Hvad skal den anden svare? Man må invitere til mere snak. Måske kan man nævne, at man da så i det mindste kan stå på skøjter i Frederiksberg Have. Så giver du din samtalepartner en association at gribe fat i og arbejde videre med.”

luk

Film, tv og serier

Vis flere nyheder