Foto/ Nanna Kreutzmann/Scanpix Danmark

Forsker: Her er de tre typer mænd, der begår sexkrænkelser

Mænd skal stoppe op og lytte til kvinderne, lyder det fra forsker Kenneth Reinicke. Ellers misbruger vi #MeToo.

Vi mangler viden om, hvilke typer mænd, der egentligt begår sexkrænkelser.

Sådan lyder det i en artikel i Politiken fra mandeforsker Kenneth Reinicke fra Roskilde Universitet.

Og det er vigtigt, fordi hele #MeToo-bevægelsen ifølge ham uundgåeligt fører til et kæmpe skred i mænds forståelse af seksuelle grænser og sexchikane. Det er simpelthen et paradigmeskifte for hele vores opfattelse af køn og sex.

Og fordi det paradigmeskifte sker, er vi nødt til at forstå, hvilke typer sexkrænkere der er, så vi kan gøre noget samlet set for at ændre på problemet.

Carl-Mar Møller: Manden ved altid, hvornår han går over kvindens grænse

Han skitserer følgende tre typer.

‘Den Hardcore’. Det er en person, der aktivt søger at krænke andre og er ligeglad med at blive opdaget.

‘Oppurtunisten’. Når chancen byder sig, for eksempel i nattelivet, begår han gerne en sexkrænkelse – særligt hvis han kan undgå at blive opdaget.

‘Den Ubevidste’. Det er en mand, der egentligt forsøger at flirte eller score en kvinde. Men han er så ubehjælpsom til det, at han ubevidst kommer til at begå en sexkrænkelse. Eksempelvis ved at lægge en hånd på kvindens lår, når hun ikke ønsker det.

Kære mand: Sådan flirter du uden at “lave en #MeToo”

Kenneth Reinicke er også i gang med at skrive en bog om #MeToo-bevægelsen og mandens rolle i den. Han håber, den kan være med til at åbne mænds øjne over for emnet. Det er nemlig vildt vigtigt, at mænd bruger bevægelsen som en anledning til at se sig selv i øjnene og opføre sig bedre.

“Næste skridt er så, at vi mænd stopper op og lytter til kvinderne. At vi udvikler vores indlevelsesevne. For det er helt legitimt, at man som mand indtil nu ikke har skænket chikane mange tanker, hvis man aldrig har oplevet eller hørt om det. Men det er ikke legitimt, hvis man nu, hvor man har chancen, ikke forsøger at forstå det og indretter sin adfærd efter det,” siger han.

Hvis du ikke ved, hvordan man flirter efter #MeToo, vidste du det heller ikke før

luk

Film, tv og serier

Vis flere nyheder