Foto/ Karly Domb Sadof/Ritzau Scanpix

Trusler og chikane terroriserer nettet – sådan bekæmper vi det sammen

Hver femte kvinde oplever chikane og trusler på nettet. Her er fire ting, vi kan gøre for at komme problemet til livs.

Den dårlige nyhed er, at alt for mange kvinder bliver truet og chikaneret på de sociale medier.

Det viste Amnesty i efteråret med en undersøgelse, hvor 17 procent – altså næsten en femtedel – af de 5033 adspurgte danske kvinder svarede, at de havde oplevet (sex)chikane og trusler på nettet.

Og såkaldt digital vold kan have store konsekvenser for ofrene, som ofte mister selvværd eller ligefrem begynder at frygte for deres sikkerhed.

Hadegruppe hitter igen på Facebook: Chikanen er allerede begyndt

Den gode nyhed er, at vi kan gøre noget ved problemet, hvis vi hjælpes ad. Amnesty har nemlig udarbejdet en handlingsplan til digitalt selvforsvar til dig, der har været udsat for – eller vidne til – digital vold.

Her er deres råd.

Grib ind

Hvis du ser en sexistisk eller truende kommentar på Facebook, Twitter eller Instagram, så sig fra. Vis vejen ved at bede chikanøren om at stikke piben ind, eller send en opmuntrende besked til den, der er blevet chikaneret.

Nogle dage fik Caroline 100 mobbebeskeder: “Vi vil se dig dø, fede luder”

 Organisér

Sammen er vi stærkere. Hvis du eller nogen, du kender, bliver udsat for massive digitale angreb, så organisér jer i små onlinefællesskaber, hvor I kan ’kalde på hinanden’, når der er brug for støtte og opbakning.

Dokumentér

Hvis der er tale om systematisk chikane, så dokumentér angrebene ved at tage screenshots af kommentarer og billeder.

Anmeld

Hvis du bliver udsat for gentagne angreb, så anmeld chikanøren til det sociale medie, hvor chikanen er foregået. Endnu bedre er det, hvis I er flere, der anmelder profilen på samme tid.

Fortsætter chikanen, for eksempel fordi vedkommende bliver ved med at oprette nye profiler, kan du blive nødt til at politianmelde personen for digital vold eller stalking.

luk

Film, tv og serier

Vis flere nyheder