Jesper Zuschlag og Julie Rudbæk har lavet serien '29'.

‘Vi kunne slet ikke leve op til vores egen idé om, hvor man skal være som 29-årig’

Julie og Jesper var virkelig forvirrede, da de forlod 20'erne. Nu har de lavet en serie om det.

Et par måneder før Jesper Zuschlag blev 30, lå han på en madras på sin vens stuegulv. Han og kæresten var netop gået fra hinanden, og han havde kun fået en NETTO-pose med undertøj med sig.

Det var ikke helt sådan, han havde forestillet sig, det ville være at blive 30 år.

Hans gode veninde Julie Rudbæk var også blevet single i slutningen af 20’erne, og de var begge ret forvirrede over, hvor lidt de egentlig havde styr på, selvom de på papiret burde være tæt på ægte voksne.

De havde troet, at det var helt anderledes at få et rigtigt voksenjob

“29 er den sidste del af 20’erne, hvor man begynder at mærke, at skal tingene på plads. Nu skal man have fundet den rigtige partner, nu skal man have fundet sin karrierevej. Man føler, at man skal have styr på sit liv. Man skal måske også til at tænke på børn. Der er på en eller anden måde et stort pres,” siger Julie Rudbæk og Jesper nikker.

“Vi havde sådan en ide om, hvor vi ville være, når vi blev 29, som vi slet ikke kunne leve op til, da vi endelig stod der. Og det var måske okay,” siger Julie.

Et still fra serien ’29’, som bliver sendt fra 1. maj.

Makkerparret Julie og Jesper har de sidste mange år lavet satire for DR, i sommer optrådte de med deres eget teaterstykke og nu har de så lavet en såkaldt dramadyserie – en blanding af drama og comedy, som kort fortalt handler om at være 29 år.

Derfor har serien fået titlen ’29’. Den får premiere 1. maj hos en endnu ikke offentliggjort distributør, men kan også følges på deres Facebook-side.

De to har ladet sig stærkt inspirere af deres egne liv.

“Følelsen af at skulle til at starte forfra, mens alle andre slår sig ned, ville vi gerne tage op til debat,” siger Julie.

’29’ handler nemlig om at stå tæt på de 30 år med alle sine forestillingerne om, hvor man ville være som “voksen”.

Hvordan er det lige, man er selvstændig og fri, når man bare gerne vil elskes?

Jesper remser de spørgsmål op, som har fyldt så meget i de tos liv, at de er endt med at lave serien.

“Er jeg nået dertil i mit arbejdsliv, hvor jeg vil være? Laver jeg det rigtige? Har jeg taget den rigtige uddannelse? Er det den rigtige kæreste, jeg har?”

Julie Rudbæk og Jesper Zuschlag bliver altid spurgt, om de er kærester. Det er de ikke. “Vi har været venner i ti år. Vi rejser sammen, arbejder sammen og har aldrig haft lyst til at være sammen. Men der er der mange, som ikke tror på, at man kan,” siger Julie.

I serien mødes de to karakterer Julie og Jesper og finder ud af, at de begge er blevet single, mens de fleste af deres venner er helt andre steder i livet. De to venner drikker kaffe og går ture rundt i København, mens de deler anekdoter fra deres 29-årige liv.

Alle får job – men dig i 20’erne må nøjes med dagpenge

For den virkelige Jesper var følelsen ikke altid helt god.

“Man føler sig patetisk og gammel. Jeg gjorde i hvert fald,” siger han.

Den samme følelse havde Julie, når hun engang imellem fik slæbt nogle af de veninder, som endnu ikke havde fået børn, med i byen.

“Man kan ende med at tage sig selv i at stå og være rigtig gammel inden på en bar og tænke wtf, hvorfor er alle så unge? Men så glemmer man, gud, det er mig selv, der er tæt på 30 nu, og de andre på min alder er derhjemme med deres børn,” siger Julie.

“Det er ikke fordi, børn ikke er fantastiske og jeg ikke vil have dem, men man kan godt få sådan en følelse: Hey, kan vi lige stoppe tiden, piger og gå i byen, som vi plejer?”

Men ’29’ er ikke deprimeret, den er bare realistisk – og sandsynligvis relaterbar for rigtig mange.

“Og sjov!” tilføjer Julie.  

Julie og Jesper holdt deres 30-års fødselsdagsfest sammen. Næste sæson af deres serie kommer til at få titlen ’30’.

Selvom Julie og Jesper siden optagelserne er blevet 30 (!) er de ikke i krise-krise.

“Vi ærgrer os ikke over, at vi ikke er der, hvor vi troede vi ville være. For det er jo vores egne valg, som har ført os herhen – det giver jo nogle andre oplevelser og muligheder,” siger Jesper.

“I virkeligheden tror jeg aldrig, at man bliver rigtigt voksen”

Julie supplerer:

“Det giver mening for os skrive det her, fordi vi er eksperter på området. Vi ved, at der er ikke noget rigtigt sted at være som 29-årig, og at det er rart at vide, at der er andre, som har det ligesom en selv.”

De to har ledt efter andre serier, som har gjort det samme, men det er ikke lykkedes dem at finde særligt meget, der handler om 30-årskrisen.

“Det er egentlig ret chokerende, for det er et kæmpe turning point i livet. Det er en overgang fra ungdom til voksenliv. Alle stiller spørgsmålene: Hvad er det, jeg vil med mit liv?” siger Jesper.

“Der er lavet hundredevis af ungdomsserier fra start 20’erne. Men det er jo i virkeligheden slet ikke der, hvor der er noget på spil. Der lever man jo bare uden konsekvenser. Man kan tage hundrede uddannelser endnu og skifte kærester ud. Det er først i slutningen af 20’erne, der virkelig begynder at være noget på spil.”

Syv gode råd til, hvordan du får et job

luk

Film, tv og serier

Vis flere nyheder