Foto/ Claus Fisker/Scanpix Danmark

Tyskland er længder foran Danmark: Krav om at gøre nationalsang kønsneutral

Et forslag om at ændre den tyske nationalsang har skabt stor debat i nabolandet.

Når tyskerne skråler med på deres nationalsang, så er det med hyldest til “fædrelandet” og med ønske om at stræbe efter frihed “broderligt”.

Men hvorfor er det egentlig lige det?

Det har ligestillingschefen i det tyske familieministerium, Kristin Rose-Möhring, undret sig over. Derfor har hun forslået, at sangen skal ændres, så den bliver kønsneutral.

LGBT-talsperson: Transpersoner har større problemer end kønsneutrale toiletter

Konkret vil hun ændre ordene, så tyskerne i fremtiden ikke skal synge om deres “fædreland”, men deres “hjemstavn”. Og istedet for at hylde tyskernes stræben som “broderlig” skal den hyldes som “modig”.

Flere lande er gået den vej

Det er ikke engang, fordi det er et helt nyt og radikalt forslag. Flere andre lande har allerede ændret deres nationalsange, så de passer til det nye årtusinde.

I Østrig synger man eksempelvis ikke udelukkende om sønner mere, men om både døtre og sønner.

’Verdens bedste kønsskiftelov’ fylder tre år – vi har spurgt tre transkønnede hvordan det var at skifte cpr-nummer

Og i Canada ændrede man i sidste måned nationalsangen, så kvinder også blev inkluderet. Det gjorde man ved at ændre sætningen “all thy sons command” til “all of us command”.

Men i Tyskland er det åbenbart ikke så ligetil, som man skulle tro, at gøre nationalsangen kønsneutral. Både fra befolkningen og andre politikere har modstanden mod forslaget været stor.

Så stor, at forbundskansler Angela Merkel gennem sin talsmand har været ude at forsikre om, at hun er meget tilfreds med nationalsangen, som den er.

Slå koldt vand i blodet

Hvordan får man så politikere og befolkningen til at være med på kønsneutrale ændringer?

Rådet fra Maria Racuh-Kallat, en tidligere østrigsk politikere, der var med til at få ændringerne igennem i den østrigske nationalsang, er, at man må slå koldt vand i blodet.

Jeg kom til at råbe “hold kæft hvor bøs’!” til min homoseksuelle holdkammerat

“Jeg er ikke overrasket over den store diskussion, forslaget har givet, og jeg er ikke overrasket over, at politikerne har sagt nej – jeg lykkedes først med ændringerne anden gang, jeg foreslog dem,” siger Maria Racuh-Kallat til New York Times.

Og man kan også følge rådet fra den tidligere canadiske politiker Nancy Ruth, der fik ændret den canadiske nationalsang til også at inkludere kvinder.

Ifølge New York Times har hun følgende råd til alle de tyskere, der er imod ændringerne:

“Oh, grow up!”

Det råd er hermed givet videre til vores tyske naboer.

luk

Film, tv og serier

Vis flere nyheder