Foto/ Tine Harden

Modig 16-årig: Flygtede da hun blev tvunget på genopdragelsesrejse

På torsdag udkommer bogen: ’Himlen over min fars tag’, hvor dansk-irakiske Zeinab Mosawi fortæller om, hvordan hun blev snydt på genopdragelsesrejse af sine forældre.

Dansk-irakiske Zeinab Mosawi havde længe været en torn i øjet på sine forældre.

Hun hadede alle de forbud, som hun var underlagt af dem. Hun havde hverken lyst til at tildække sit hår eller holde sig væk fra festerne med klassekameraterne.

Hun havde egentlig bare lyst til at være som alle andre.

Zara har smidt tørklædet – nu frygter hun konsekvenserne

Da hun i 2011 tog med sine forældre på juleferie i Syrien, havde hun dog ikke forudset, at hendes forældre kunne finde på at efterlade hende hos faderens familie i Irak for at blive genopdraget.

I fem måneder var hun komplet afskåret fra sine venner og livet hjemme i den nordsjællandske by Allerød. Hun havde hverken adgang til internet eller telefon og blev holdt i trange tøjler af faderens familie, som tvang hende til at gå i sort klædedragt og tørklæde, hver gang hun forlod familiens hjem.

Da det til sidst lykkedes hende at flygte tilbage til Danmark, var de danske myndigheder så bange for, at hun skulle blive offer for æresdrab, at de indkvarterede hende på et krisecenter under nyt navn.

Opråb til myndighederne

Zeinab Mosawis historie er vild, og den kan læses i sin fulde længde på torsdag, når bogen ’Himlen over min fars tag’ udkommer.

I samarbejde med Birgitte Vestermark, der er tidligere Mellemøst-korrespondent, har Zeinab Mosawi nemlig valgt at stå frem og fortælle om tiden i Irak, og hvordan det er at vokse op i Danmark, når man har rødder i et andet land.

To niqab-kvinder om at smide sløret: “Det føltes som at komme ud af fængslet”

Med bogen håber hun, at myndighederne i højere grad vil række ud efter piger, som står i samme situation som hende.

“Man skal turde tale med en pige som mig. Man skal prøve at forstå, hvorfor det går så galt. Hvordan kan man hjælpe andre piger, der lige nu er på vej ind i den situation, som jeg var i. Der er for lidt viden, selv om det sker ofte,” siger hun til Politiken.

Ikke den eneste

Ifølge DR ved man ikke præcist, hvor mange børn og unge der er blevet sendt på genopdragelsesrejse ligesom Zeinab Mosawi. Meget tyder dog på, at hendes historie langt fra er unik.

En undersøgelse lavet af Ankestyrelsen viste for nylig, at kommunerne har kendskab til mindst 130 sager, der minder om Zeinab Mosawis.

Jeg tog niqab på i shoppingcenter: “Det hører fandeme ingen steder hjemme”

I dag bor Zeinab Mosawi hos sin mor, som hun har tilgivet for at have sendt hende på genopdragelsesrejsen. Hendes forældre er siden blevet skilt, og hun har ikke nogen kontakt til faderen.

luk

Film, tv og serier

Vis flere nyheder