Arkivfoto. Foto/ Sofie Mathiassen/Scanpix Denmark

Nu bliver det meget mere OK at tage et sabbatår

Udvalg vil fjerne karakterbonussen til dem, der dropper fjumreårene. Se deres andre anbefalinger her.

Har du brug for at kunne gange dit gennemsnit med 1,08 for at komme ind på dit drømmestudie?

Så skal du skynde dig at søge ind, inden den såkaldte hurtig studiestart-bonus bliver fjernet.

Regeringens universitetsudvalg foreslår nemlig at afskaffe ordningen, som belønner dem, der højst tager to sabbatår, inden de begynder på en videregående uddannelse.

Det er én af udvalgets 37 anbefalinger, som i dag blev præsenteret, og som regeringen nu skal tage stilling til.

Du kan læse alle anbefalingerne her, men vær advaret: Det er rimelig tør læsning. I stedet har vi her samlet de mest interessante forslag i fem overskrifter.

Camilla ramte guld med sin startup. Nu vil hun revolutionere studielivet

Universiteterne skal lytte til arbejdsmarkedet

Flere af anbefalingerne går ud på at gøre uddannelserne mere erhvervsrettede. For eksempel skal optaget stige og falde alt efter, om en uddannelse oplever stor eller lille interesse fra arbejdsmarkedet.

Og så skal der på næsten alle uddannelser arbejdes mere praktisk og langt mere med teknologi for at “ruste de studerende til en digitaliseret verden.”

Universiteterne skal samtidig skabe flere tværgående kandidatuddannelser, som er skræddersyet til arbejdsmarkedet, så for eksempel en humanist kan beefe sit CV op med noget it eller erhvervsøkonomi.

Endelig skal universiteterne blive bedre til at vejlede de studerende om jobmuligheder og løn, og de skal prøve at promovere de uddannelser, hvor jobmulighederne er gode.

Her er de jobs, hvor du scorer kassen – og dem hvor du ikke får en rød reje

Mere fleksibilitet for dig

Udvalget vil gøre det hele lidt mere fleksibelt for de studerende. For eksempel skal det være muligt at tage et par år på arbejdsmarkedet efter sin bachelor og stadig have krav på at komme ind på sin kandidat bagefter.

En anden anbefaling går på at lave nogle et-årige overbygningsuddannelser, som man kan tage i stedet for en to-årig kandidat og på den måde blive hurtigere klar til arbejdsmarkedet. Disse skal endda kunne læses på deltid – og på samme måde skal det også være nemmere at tage sin kandidat på deltid, hvis man arbejder meget ved siden af.

Bedre undervisning

Har du også prøvet at sidde til en forelæsning med en megaklog professor, som bare læste op fra et manuskript? Fremover skal det – hvis det står til udvalget – være en pligt for underviserne at udvikle deres evner inden for pædagogik og didaktik, så undervisningen kan blive mere stimulerende.

I det hele taget skal universiteterne til at anerkende undervisning som lige så vigtigt som forskning, lyder det lettere formanende. Og så skal de lytte til de studerendes evalueringer og bruge dem til at forbedre uddannelserne.

Efter opråb fra studerende: Nu gør universiteterne noget ved krænkelser

Færre uddannelser

Antallet af bacheloruddannelser i Danmark er steget fra 202 i 1995 til 386 i 2017.

Det er for mange, mener universitetsudvalget, som foreslår at rydde op i skoven af uddannelser.

“Der er nok blevet lige lovligt mange uddannelser. Når vi spørger de studerende, siger de, at det er svært at træffe det rigtige valg,” siger udvalgets formand Agnete Gersing ifølge Ritzau.

Ikke så overraskende bliver det formentlig især humaniora, man vil skære i, siger uddannelsesminister Søren Pind til Ritzau.

luk

Film, tv og serier

Vis flere nyheder