Foto/ Nanna Louise Skov Nielsen

Nanna havde diskolys for øjnene 14 gange om måneden: ”Folk tror, det er noget, kvinder bilder sig ind”

For de fleste er hovedpine noget, der kan klares med en Panodil eller en reparationsbajer.

For 25-årige Nanna Louise Skov Nielsen er hovedpine det, der har kostet hende flest venskaber:

”Og jeg kan godt forstå, at det er skide frustrerende – ’Åh, nu har hun hovedpine igen.’ Mange tror, det er en sygdom, kvinder opdigter, fordi de ikke lige orker. Sådan lidt Maude fra Matador.”

Nanna Louise Skov Nielsen lider af migræne. Det har hun gjort, siden hun var syv år gammel. Da anfaldene var værst i gymnasiet, ramte de cirka 14 gange om måneden. De kunne vare op til tre dage.

LÆS OGSÅ: De kaldte hende ‘klam’ og ‘abe’ – men Sofie er selv glad for sine arme

Det går nogenlunde sådan her:

”Det hele starter med, at jeg ser lysglimt for øjnene, lidt ligesom diskolys.”

”Og så kan jeg ikke rigtig styre mine hænder. Jeg får følelsesforstyrrelser og kraftnedsættelse, mest i højre hånd. Så hvis jeg går med et glas vand, taber jeg det.”

Så får hun kvalme og kaster op.

”Og til sidst får jeg pludselig meget stærke smerter lige over mit venstre øje. Det er altid det samme sted.”

Sygdommen bliver overset

Nanna Louise Skov Nielsen er langt fra alene. 10 procent af danskerne har ondt i hovedet en gang om ugen, hvad enten det er af migræne eller den mest almindelige spændingshovedpine.

To procent af danskerne har svær hovedpine hver anden dag eller mere. Og to procent har meget hyppig migræne.

De fleste af dem er kvinder. Når det kommer til migræne, bliver kvinder ramt oftere, men også hårdere. Smerten er simpelthen værre, forklarer professor i neurologi ved Rigshospitalet Jes Olesen:

”80-90 procent af migrænebyrden rammer kvinder. Derfor er det mest en kvindesygdom.”

LÆS OGSÅ: Vi er i 20’erne og har ikke haft sex endnu, men vi er altså gode nok, som vi er  

Jes Olesen er en af verdens førende hovedpineeksperter. Han har stiftet Dansk Hovedpinecenter, som har revolutioneret forskningen i en sygdom, som i mange år er blevet ignoreret i lægevidenskaben:

”Der er flere årsager til, at hovedpine ikke er blevet højt prioriteret i forskningen. Men jeg tror bestemt, at en af årsagerne er, at det er en kvindesygdom. Den rammer ofte kvinder ved menstruationen, og det har man været tilbøjelig til at affærdige,” fortæller han.

“Og så har der typisk siddet mænd i alle de udvalg og komiteer, der skal uddele penge til forskningsprojekter.”

Har prøvet alt for at blive kureret

Nanna Louise Skov Nielsen ved slet ikke, hvordan hun skal beskrive en migræne til nogen, der ikke har prøvet det:

”Men hvis jeg sammenligner med min egen spændingshovedpine … den kan jeg sagtens gå rundt med hver dag i årevis. Migrænen er bare hundrede gange værre.”

Folk har svært ved at forstå, at migræne kan være ”invaliderende”, forklarer hun:

”Den ungdom med at gå i byen med veninderne hele tiden – den har jeg ikke haft. Det har været det hårdeste. Jeg har sagt nej til alt lige fra fester til soveaftaler til fødselsdage.”

LÆS OGSÅ: Vi spurgte en tidligere storryger, hvordan pokker man stopper med at ryge

Hun har prøvet alt for at slippe af med sin migræne.

Bunkevis af medicin. Og så alternativ behandling:

”Akupunktur. Massage. Fysiske øvelser. Jeg har testet alt min kost. Jeg levede af havregrød, og så startede jeg med én ting ad gangen for at se, om noget af det udløste migræne.”

Intet af det har fået anfaldene til at gå væk. Men hvor de i gymnasiet kunne ramme hver anden dag, er hun nu nede på 3-4 gange om måneden, fordi hun kender sin krop bedre og ved, hvornår den dulmende medicin hjælper bedst.

Lige nu er hun på barsel. Men når hun vender tilbage som forskningsassistent på Roskilde Universitet, ved hun, at hendes chef kan acceptere et par sygedage om måneden. Det er ikke alle, der er så heldige, mener hun:

”Jeg tror, mange er bange for at blive fyret. Om det er stress, depression eller hovedpine – de usynlige sygdomme er ufatteligt tabubelagte.”

luk

Film, tv og serier

Vis flere nyheder