Foto/ Ólafur Steinar Gestsson/Scanpix Denmark

Det er åndssvagt nemt at betale sig til succes på Spotify

Det koster kun småpenge at komme foran i køen på Spotifys fordækte sortbørs.

Der var engang – før X Factor og Emil Stabil – hvor det krævede talent, flid og måske en smule held at stryge til tops på hitlisterne.

I dag kræver det ikke andet end småpenge.

Danske Vice har tidligere vist, hvor nemt det er at købe sig til falske streams (og dermed ægte royalties) på Spotify. Og nu har The Daily Dot åbnet skodderne til Spotifys lyssky sortbørs.

Kan du gætte, hvilken musik du hørte mest sidste år?

Her man kan betale sig til en eftertragtet plads på offentligt tilgængelige playlists, hvor man kan blive eksponeret for tusindvis af lyttere, der abonnerer på de pågældende playlists.

En plads på en populær playlist kan være et vigtigt springbræt for en håbefuld musiker, der på den måde kan blive opdaget af både fans og pladeselskaber.

Det kan også være en direkte vej til Spotifys officielle playlists som har adskillige millioner abonnenter. Nogle af de officielle playlists er nemlig drevet af algoritmer og vil derfor automatisk indlemme sange, der optræder på mange andre populære playlists.

5 ting vi har lært om Frede ved at voldlytte hans Spotify-playlist

Tommie King, en fremstormende rapper fra Atlanta, er en af dem, der er kommet frem på denne måde. Han skammer sig ikke over det.

“Det er en del af gamet,” siger han til The Daily Dot.

Kings manager Cody Patrick fortæller, at det koster 600 kroner at komme på de mest populære playlists. Nogle opererer med en abonnementsordning med månedlige betalinger, mens andre opkræver ekstra for at placere dig helt oppe i toppen af en playliste.

Disse underhåndsaftaler er blevet sat i system på hjemmesider som SpotLister og SubmitHub, der fungerer som en slags mellemmand. De samarbejder med 1.500 playlist-kuratorer, som mod betaling lytter til et nummer og tager stilling til, om det fortjener en plads på deres playlist. Prisen afhænger af playlistens popularitet.

Her er du altså ikke garanteret en plads på den playlist, du bejler til. Det svarer til, at en skuespiller betaler for at komme til casting frem for direkte at købe rollen.

Guide: Alt det nye du skal streame i marts

SpotLister og SubmitHub mener selv, at de demokratiserer musikbranchen, fordi de hjælper de små fisk med at bryde de store pladeselskabers markedsdominans.

Men industrien gør det også muligt for musikere med mange penge og begrænset talent at få en forlomme og stjæle rampelys og royalties fra mere talentfulde kunstnere, der kun forlader sig på blod, sved og tårer.

Og for dig som musikelsker bliver det endnu sværere at navigere i skoven af playlists.

luk

Film, tv og serier

Vis flere nyheder