Karina og Henrik ryger, selvom de gerne vil stoppe – derfor er det så svært

De fleste rygere har uden held forsøgt at stoppe - vi har talt med to unge rygere om, hvorfor det er så svært.

De fleste, der ryger, ved nok godt, at det er pænt vanedannende. Og sindssygt usundt. Og kan føre til en alt for tidlig død.

Alligevel er der af en eller anden grund flere unge, der går i gang med at ryge. Det viser de seneste tal fra Kræftens Bekæmpelse.

Men hvis du først begynder, kan du få meget svært ved at stoppe igen. Ifølge Kræftens Bekæmpelse har 58 procent af alle rygere mellem 16 og 25 år forgæves forsøgt at stoppe med at ryge. Kun tre procent af alle rygere kan stoppe helt uden hjælp, lyder det også fra Sundhedsstyrelsen.

Langt de fleste daglige rygere vil ellers gerne stoppe.

Men hvorfor er det så alligevel så svært at sige totalt farvel til smøgerne?

Det har vi spurgt to unge rygere om.

Du har sikkert tænkt på at stoppe – men faktisk må du gerne ryge løs i dine 20’ere

Henrik Johansen, 22 år – har røget i ni år

Henrik Johansen er født og opvokset i Horsens, hvor han i dag er i gang med første år på HF. Han vil gerne læse historie på universitet, når han er færdig.

“I dag spørger jeg mig selv, hvorfor jeg overhovedet begyndte. Det var nok bare, fordi alle andre, jeg hang ud med, også røg. Det begyndte i folkeskolen, da jeg var 13 år gammel.

Det er hyggeligt og meget socialt at ryge. Flere af mine venner ryger også i dag. Men jeg kan heller ikke undvære smøgerne på grund af den vanedannende nikotin. Det giver et velbehag at ryge. Det føles jo godt.

Christian tog livsfarligt stof: “Folk kommer til at dø som fluer”

Jeg vil gerne stoppe. Jeg ved, at man får bedre hud af det. Og jeg vil også rigtigt gerne træne. Jeg kan mærke, at jeg vildt hurtigt mister pusten selv ved styrketræning. Det er en stor motivation.

Jeg har også altid vidst, at det var farligt at ryge. Min mormor døde også af lungekræft. Men jeg tror ikke, jeg fra starten har vidst, hvor stor negativ effekt det faktisk har på min sundhed.

Jeg har prøvet alt for at stoppe. Kolde tyrkere, nikotintyggegummi, hvad som helst.

Når jeg stopper, får jeg en meget kort lunte og bliver vildt irriteret. Jeg bliver også meget rastløs og forsøger at undgå andre mennesker. Den længste kolde tyrker, jeg har taget, har kun varet et par dage, før jeg røg igen.

Det er klart, at det er et nederlag, hver gang det ikke lykkes mig at stoppe.

Zeé-zée blev født af en misbrugsmor – sådan overlevede hun de første dage som abstinensbarn

Jeg så gerne, at man satte afgifterne vildt meget op på cigaretter. Måske til 80 eller 100 kroner. Så ville jeg ikke have råd til at ryge. Jeg tror også, det ville forhindre mange unge i nogensinde at komme i gang, hvis en pakke smøger kostede 100 kroner.”

Karina Krog, 21 år – har røget i otte år

Karina Krog bor i Riisskov i Aarhus og arbejder til daglig i en NGO.

“Da jeg var 15 år, stoppede jeg faktisk med at ryge i et halvt år. Jeg var begyndt som 13-årig, fordi jeg syntes, det var lidt sejt og hyggeligt at gøre med mine venner. Men jeg stoppede, da jeg boede ude på landet og ikke kunne købe smøger. Det gjorde det meget nemmere.

Men så begyndte jeg lidt at ryge igen til fester med mine venner. Det føltes bare, som om der hørte en smøg med, når man sad og drak øl med dem. Det blev også en sutteklud for mig, når tingene føltes lidt hårde.

Jeg har taget p-piller i 12 år. Men det var måske en fejl

Jeg har hele tiden vidst, at det var dumt at ryge. Det ved jeg også i dag. Det er nok følelsen af ungdomens udødelighed, der rammer mig. Jeg siger også til mig selv, at jeg sagtens kan stoppe. Jeg har jo bevist det én gang.

Jeg tænker tit på at stoppe igen. Jeg har også dårlig samvittighed over at ryge. Men på den anden side kan jeg jo også godt lide det. Normalt løber jeg rundt og har gang i en helt masse. Jeg kan godt lide de fem minutter, hvor jeg kobler helt af og får en smøg.

Jeg tænker også tit, at jeg bare kan stoppe som 30-årig, fordi jeg ved, at kroppen i løbet af 20 år kommer sig over rygningen. Det har flere af mine familiemedlemmer gjort. Jeg fortæller bare mig selv, at det nok skal gå, og jeg at jeg nok skal kunne stoppe. Det er min undskyldning.”

Ole Wedel lærer aldrig at forstå, hvorfor folk vil have taget billeder med ham

luk

Film, tv og serier

Vis flere nyheder