Karina Brandt uden makeup.

Karina tager til jobsamtale uden makeup: ”Jeg nægter at have det på for andres skyld”

Da 25-årige Karina Brandt skulle til jobsamtale som vikar på en institution, fik hun en stærk trang til at lægge fuld makeup.

”Engang gav det mig en tryghed at gemme mig bag makeup. Men så sagde jeg til mig selv: ’Til hverdag kommer jeg jo ikke til at møde op med alt det sminke. De bliver nødt til at se mig, som jeg er.”

Så tog hun afsted helt uden.

Karinas beslutning kan være mere risikabel, end den måske lyder. Forskningen viser nemlig, at hun har ret – kvinder har grund til at føle sig mere trygge bag makeup.

Vi stoler mere på sminkede kvinder

Amerikanske forskere ved blandt andet Harvard Medical School undersøgte i 2011, hvordan kvinder bliver opfattet med og uden sminke.

En flok kvinder blev fotograferet med ingen, let og meget makeup. Derefter skulle testpersoner vurdere, hvor attraktive, hyggelige, troværdige og kompetente de fremstod.

Kvinderne helt uden sminke scorede lavest i alle kategorier.

Flere undersøgelser tegner det samme billede.

Sminkede kvinder har bedre chancer til jobsamtaler, konkluderede britiske forskere i 2013. De får mere i løn, siger en undersøgelse fra 2016. Og de har større sandsynlighed for at blive forfremmet, viser et andet studie fra 2016. Og den såkaldte “læbestifteffekt” kan måles – makeup kan booste kvinders selvtillid, så de præsterer bedre i kognitive test.

To timers makeup hver morgen

Der var engang, hvor Karina Brandt aldrig ville være taget til jobsamtale med et bart ansigt. Hendes forhold til makeup har udviklet sig kolossalt på hendes vej fra barn til voksen:

”Som barn var jeg en drengepige, og makeup sagde mig ingenting.”

Men i sjette klasse skiftede hun skole, og så begyndte hun at blive mobbet.

”Jeg havde en del akne, og jeg blev kaldt ’bumsefjæs’. Mentaliteten var, at hvis du ikke havde makeup, hårfarve og Björn Borg på, så var du ikke in.”

Da hun tjente sine første penge som avisbud og hos en frisør, blev de brugt til makeup.

”Men mobningen stoppede ikke, så fandt de bare noget andet at fokusere på. En af mine lærere sagde: ’Det klæder dig’. I dag synes jeg, det er frygteligt, at min lærer ikke bare kunne sige: ’Du er god nok, som du er. ’

Da Karina Brandt kom på efterskole, prøvede hun at finde sig en ny rolle. Makeup og hårprodukter blev hendes værktøj.

”Fra jeg var 14 til 19, havde jeg alle farver hår – grøn, rød, blå, kombineret – undtagen pink. Jeg stod gerne tidligere op for at lægge makeup i to timer.”

”Jeg følte mig stadig usikker på mig selv, og jeg vil egentlig bare gerne passe ind.”

Virkede det?

”Det virkede måske 14 dage ad gangen. Så følte jeg, at jeg skulle starte forfra med en ny stil.”

For meget af det gode

Makeup er en fordel for kvinders karriere – men kun til et vist punkt.

I undersøgelsen fra Harvard Medical School i 2011, viste det sig, at kvinder med moderat makeup blev opfattet som mere troværdige og kompetente end kvinder med tyk sminke.

Og hvis kvinder skruer for meget op for læbestift og øjenskygge, bliver de set som dårligere ledere, viser en undersøgelse fra i år.

Ikke for lidt, ikke for meget – men lige tilpas meget makeup skubber kvinder frem i verden.

Aldrig mere for andres skyld

Karina Brandt havde en svær periode, da hun var 19 år. Hun gik i terapi for at arbejde med sig selv, og undervejs opdagede hun, at hun blev nødt til at ændre sit selvbillede – også sin makeup:

”Jeg nægter at være afhængig af det og tage det på for andres skyld. Og jeg er ikke længere i tvivl om, at folk godt kan lide mig uden.”

I dag læser hun til pædagog, og hun tager stort set aldrig makeup på til hverdag. Det kan stadig føles grænseoverskridende for hende at poste fotos med et helt nøgent ansigt på sociale medier, men hun øver sig.

En sjælden gang bruger hun lidt pudder og mascara:

”I dag ser jeg makeup lidt som et smykke – det er noget, jeg tager på, hvis jeg lige får lyst til det. Jeg tager det ikke på, fordi andre skal acceptere mig.”

Og hvordan gik jobsamtalen uden makeup?

Karina Brandt fik faktisk jobbet, men endte med at takke nej til stillingen. Hun husker dog tydeligt følelsen bagefter:

”Det var en følelse af: Hvis jeg kan gå ind og få et job uden sminke – så kan jeg alt!”

På uddannelsen skal hun snart i praktik som pædagog, og hun har ikke tænkt sig at møde op med makeup. Det gælder også nye job i fremtiden:

”Jeg har ikke tænkt mig at tage makeup på til jobsamtaler. Jeg skal også være rollemodel over for børnene, tænker jeg.”

Er du bange for, at det forværrer dine chancer for at få jobbet?

”Hvis de ikke vil tage mig, som jeg er, så er det heller ikke der, jeg skal være. Det er deres problem.”

luk

Film, tv og serier

Vis flere nyheder