Modelfoto. Foto/ Vladislav Muslakov/Unsplash

Er du B-menneske, så dør du tidligere – og det er samfundets skyld

Har også svært ved at komme op om morgenen og er afhængig af snooze-knappen på din telefon?

Så er du formentlig B-menneske – og det kan faktisk være direkte livsfarligt.

I hvert fald hvis man skal tro på en ny amerikansk undersøgelse. Her fremgår det nemlig, at B-mennesker har 10 procent større risiko for at dø tidligere end de morgenfriske A-mennesker.

Her er podcasten, du skal høre, hvis du også har svært ved at falde i søvn

Ifølge forskerne bag studiet skyldes det i høj grad den måde, som vores samfund er bygget op på.

Da den traditionelle arbejdstid de fleste steder ligger i tidsrummet 9 til 17, er der nemlig mange B-mennesker, som ikke får søvn nok. Og det er i længden skadeligt for deres helbred.

Amalie, Cindy og Anne-Sofie er totale b-mennesker. Vi har også talt med dem om, hvor svært det er at tilpasse sig A-menneskernes verden. Du kan læse om dem her.

“Faktisk var jeg så træt, at jeg på et tidspunkt, efter at have gennemført et telefoninterview med halvlukkede øjne, gik ud på handicaptoilettet og lagde mig ned på gulvet, ventede på at det automatiske lys slukkede, satte min alarm og tog mig en ti minutters skraber,” siger blandt andet Amalie Frøkjør-Rubbås.

Selvom det lyder uskyldigt, er det faktisk et alvorligt problem, mener Malcolm von Schantz, der er professor på Surrey Universitet og står bag undersøgelsen.

“Det er et sundhedsproblem, som vi ikke længere må ignorere. Vi burde diskutere om vi skal tillade B-mennesker at møde senere på arbjejde og holde senere fri,” udtaler han i en pressemeddelse.

Ifølge professoren er der derfor brug for mere forskning på området, så man kan blive klogere på, hvordan man bedst hjælper B-mennesker med den ekstra anstrengelse, de har ved at holde deres indre ur i harmoni med soldøgnet.

5 gode råd, der får dig til at sove bedre om natten

B-mennesker tjener også mindre

Men faktisk er det ikke kun helbreddet, som bliver påvirket hos natteravnene.

En dansk undersøgelse foretaget af Rockwool Fonden viste i 2012, at A-mennesker i gennemsnit tjener syv procent mere end B-mennesker, fordi de er mere arbejdsomme og friske i døgnets første timer.

Derfor er den danske søvnekspert Mikael Rasmussen også enig i de amerikanske forskeres opfordring til, at man burde ændre den måde, som en normal arbejdsdag ser ud for mange.

“B-mennesker kan umuligt tilpasse sig det A-samfund, vi lever i. Derfor bør B-mennesker møde senere – både for deres helbreds skyld, men også fordi de er klarest i hovedet på et senere tidspunkt af døgnet – og det påvirker lønnen,” siger han til TV 2. 

Det, synes vi, lyder som en særdeles fornuftig idé.

B-mennesker fortæller om, hvor forfærdeligt det er at leve i A-menneskernes verden

luk

Film, tv og serier

Vis flere nyheder